METEOROLOG RISTIĆ IZNEO DETALJNU PROGNOZU DO KRAJA MARTA: Evo šta NAS OČEKUJE, spremite se za OBRTE
Vreme, Foto: Beta/Dragan Gojić

VREME U SRBIJI

METEOROLOG RISTIĆ IZNEO DETALJNU PROGNOZU DO KRAJA MARTA: Evo šta NAS OČEKUJE, spremite se za OBRTE

Temperatura vazduha na visini od 1500 metara sa sadašnjih -12 stepeni Celzijusa porašće na +4 stepena Celzijusa koliko se očekuje u utorak

Objavljeno:

Meteorolog Ivan Ristić dao je detaljnu vremensku prognozu do kraja marta.

Ristić je kazao da nas do kraja marta očekuje smena hladnih i toplih dana.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

– Hladan vazduh iznad centralne i jugoistočne Evrope polako se zagreva i premešta na istok. Iznad većeg dela Evrope doći će do stabilizacije vremena i porasta vazdušnog pritiska. Izražena ciklonska aktivnost biće na Pirinejskom poluostrvu i u oblasti zapadnog Sredozemlja gde se očekuje kiša. Visinsko severositočno strujanje nad nama biće u postepenom slabljenju i skretanju na severozapadno sa kojim će u naše krajeve priticati osetno topliji vazduh – kaže meteorolog Ristić, prenosi Informer.

Meteorolog napominje da nam od 13. marta dolazi topliji period koji se neće dugo zadržati.

1 / 6 Foto: Stefan Stojanović

Od nedelje, 13. marta, postepena promena vremena. Biće iz dana u dan sve toplije. Temperatura vazduha na visini od 1500 metara sa sadašnjih -12 stepeni Celzijusa porašće na +4 stepena Celzijusa koliko se očekuje u utorak.

U ponedeljak i utorak, 14. i 15. marta, preovlađivaće sunčano vreme sa slabim južnim i jugoistočnim vetrom. Maksimalna temperatura u utorak, u nižim predelima će se kretati od 12 do 18 stepeni Celzijusa, a na planinama od 0 do 10 stepeni Celzijusa, što je nešto iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

U sredu, 16. marta, prolazno naoblačenje sa slabom kišom, manjim padom temperature i pojačan zapadni vetar.

U četvrtak, 17. marta, oblačno, još malo svežije i uglavnom suvo.

Topliji period potrajaće do petka, 18. marta. U jutarnjim časovima i dalje u pojedinim delovima Srbije treba očekivati pojavu mraza.

Vremenski obrt, stiže hladna košava i niske temperature

Nova količina hladnog vazduha iz Sibira sredinom sledeće nedelje ponovo će krenuti prema istoku Evrope. Sibirski anticiklon ponovo će ojačati i premestiti se na krajnji istok Evrope i doneti ponovo zahlađenje praćeno hladnim istočnim vetrom.

Njegov uticaj na vreme u našoj zemlji se očekuje od petka, 18. marta, kada će uz pojačan istočni i jugoistočni vetar, u Podunavlju i Pomoravlju poznatiji kao hladna košava, ponovo doći do prodora hladnog vazduha sa istoka.

1 / 8 Foto: Ana Paunković

Sledeći vikend, 19. i 20. mart, vetrovito i hladno za ovo doba godine. Ima uslova da ponovo pada i sneg.

Hladno vreme za ovo doba godine potrajaće sve do 25. marta. Istočni i jugoistočni vetar biće u postepenom slabljenju. Maksimalna temperatura u nižim predelima će se kretati od 5 do 10 stepeni Celzijusa, a na planinama od -5 do 0 stepeni Celzijusa, što je ispod višegodišnjeg proseka za ovo doba godine. U pojedinim danima ima uslova i za provejavanje snega.

– Prolećne temperature i sunčano vreme možemo da očekujemo tek krajem marta – ističe Ristić.

Posle 25. marta, do kraja meseca biće osetno toplije, sa maksimalnim temperaturama i do 20 stepeni Celzijusa.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.