NADMETANJE ZA ČASNI KRST NA BOGOJAVLJENJE! Vojnici plivaju na Savi (FOTO)
Časni krst, Foto: RINA

tradicija

NADMETANJE ZA ČASNI KRST NA BOGOJAVLJENJE! Vojnici plivaju na Savi (FOTO)

Organizatori su za pobednika trke pripremili zlatan krst od 3,3 grama koji po tradiciji daruju gročanske zlatare

Objavljeno:

Tradicionalno plivanje za bogojavljenski krst održava se danas na nekoliko lokacija u Beogradu.

Prvi su u vodu ušli Lazarevčani u 11.00, dok se tačno u podne ostali najhrabriji momci i devojke nadmeću širom prestonice za simboličnu nagradu na Sava promenadi, u Zemunu, Grockoj i u Surčinu.

1 / 3 Foto: RINA

Pripadnici Vojske Srbije za časni krst plivaju u Savi, gde će na promenadi, kod restorana "Savanova", u prisustvu sveštenika VS, gardista i ratnog broda drugog reda rečne flotile biti upriličena ova manifestacija u organizaciji Saveza pronalazača.

U Lazarevcu najhrabriji plivači nadmeću se za časni krst u jezeru Očaga na trci dugačkoj 33 metra. Svi učesnici pre nadmetanja morali su da obave lekarski pregled u opštinskom Domu zdravlja.

Uoči nadmetanja, u Crkvi svete trojice u Grockoj biće održana služba u 8.00, posle koje će iz porte krenuti Bogojavljanska litija. Posle molitve za plivače, građani će na Dunavskom keju otpočeti takmičenje. Organizatori su za pobednika trke pripremili zlatan krst od 3,3 grama koji po tradiciji daruju gročanske zlatare.

Do časnog krsta na Bečmenskom jezeru danas će plivati čak 70 Surčinaca. Građani će se uoči trke okupiti na liturgiji pod krovom Hrama Svetog Save u Bečmenu u 9.30. Do jezera će kroz centar sela kasnije ići predvođeni konjanicima i ostalim posetiocima manifestacije koju po deseti put organizuju GO Surčin i Turistička organizacija ove opštine. Svim učesnici posle takmičenja dobiće poklone, zahvalnice i medalje na svečanosti u parohijskom domu.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.