BEOGRAD JE DANAS SEDMI NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU: Najgore u KOTEŽU, preporučuje se nošenje MASKI i na OTVORENOM!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen/Google Maps, Ilustracija

jedva se diše!

BEOGRAD JE DANAS SEDMI NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU: Najgore u KOTEŽU, preporučuje se nošenje MASKI i na OTVORENOM!

Preporučuje se nošenje maski na otvorenom, zatvaranje prozora, izbegavanje fizičkih aktivnosti napolju, kao i upotreba prečiščivaća vazduha

Objavljeno:
  • 14

Prema podacima sajta za merenje nivoa zagađenosti vazduha IQ Air prestonica Srbije danas je zauzela neslavno sedmo mesto na listi svetskih gradova sa najlošijim kvalitetom vazduha.

Zagađenja vazduha u Beogradu trenutno iznosi 173 jedinica PM 2,5 čestica.

zagađenje
foto: Printscreen/iqair

Preporučuje se nošenje maski na otvorenom, zatvaranje prozora, izbegavanje fizičkih aktivnosti napolju, kao i upotreba prečiščivaća vazduha.

Kako se navodi na sajtu IQ Air Kotež je ponovo deo Beograda sa najlošijim kvalitetom vazduha.

zagađenje
foto: Printscreen/IQ Air

Na listi glavnih gradova sa najvećim indeksom zagađenosti Beograd se trenutno nalazi ispod Delhija u Indiji, Lahore u Pakistanu, Kolkate u Indiji, Vuhana u Kini i Dake u Bangladešu.

zagađenje
foto: Printscreen/iqair

Preporuke za građane

Zdravstvene tegobe se, zbog zagađenog vazduha, kako navodi Beoeko, mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego kod zdravih osoba.

Tamo gde je vazduh jako zagađen, preporuka je za celokupu populaciju izbegavanje sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

U mestima sa zagađenim vazduhom preporučuje se osetljivim grupama da se izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i preusmere obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha, dok je preporuka za ostale u populaciji – skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti, praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media