SILNO DRVEĆE OŠTETILO MNOGE AUTOMOBILE PO BEOGRADU: Postoje 3 opcije za ODŠTETU, evo šta morate da ZNATE!
Sneg, Foto: Uroš Arsić

PROBLEMI

SILNO DRVEĆE OŠTETILO MNOGE AUTOMOBILE PO BEOGRADU: Postoje 3 opcije za ODŠTETU, evo šta morate da ZNATE!

Ako vam se desi da svog ljubimca ugledate zgnječenog ispod stabla, ne očajavajte, jer postoji tri načina kako da dobijete odštetu

Objavljeno:

Građani iz svih delova Beograda juče i danas prijavljivali su da im je drveće padalo na automobile i nanosilo štetu, čak 800 takvih prijava je bilo za nešto manje od 24 časa, a s obzirom na to da se slično vreme očekuje i narednih dana, ovakve nemile scene mogu da se ponove. Ono što oštećene najviše zanima, jeste kako da naplate štetu: evo šta sve treba da znate ako vam se desi ovako nešto.

Ako vam se desi da svog ljubimca ugledate zgnječenog ispod stabla, ne očajavajte, jer postoji tri načina kako da dobijete odštetu.

"Ako imate kasko, niste u problemu"

Naime, ukoliko je vaše vozilo kasko osigurano onda i niste u velikom problemu i možete očekivati da će šteta brzo biti nadoknađena, i to direktno od osiguravajućeg društva.

Što se procedure tiče, ukoliko je šteta velika, neophodno je prvo se obratiti policiji koja će vršiti uviđaj na licu mesta i napraviti zapisnik, a ukoliko šteta ipak nije velika dovoljno je samo MUP-u prijaviti slučaj, kažu iz osiguravajuće kuće.

Odmah zatim se, kako navode, možete javiti svojoj osiguravajućoj kući gde se popunjava obrazac za prijavu i predaje zapisnik sa uviđaja. Odluku o tome kolika je visina odštete daje procenitelj koji donosi i rešenje.

Ukoliko je drvo sa javne površine, obratite se JKP "Zelenilo"

Ako nemate kasko osiguranje, a na automobil vam je palo drvo ili grana sa one prvršine koju održava JKP "Zelenilo Beograd", štetu će vam pokriti oni.

Na pitanje kako da građani znaju da li je površina u sistemu "Zelenila" ili ne, u ovom gradskom preduzeću kažu da je najbolje da se njima prvo javite, gde će i dobiti tačnu informaciju.

- Ukoliko se radi o našoj površini, kolege koje izlaze na teren prave zapisnik o šteti, pa dalje ide procedura ka osiguravajućoj kući i šteta vrlo brzo bude nadoknađena. Radi se o nekoliko dana - kažu u ovom gradskom preduzeću.

Inače, sugrađani mogu prijaviti slučajeve oborenih, prelomljenih ili oštećenih stabala koja mogu ugroziti bezbednost i naneti materijalnu štetu Centru za informisanje JKP „Zelenilo-Beograd“ radnim danom od 7:30 do 15:30 časova na broj telefona 011/2630-506, a posle tog vremena i vikendom dežurnoj službi JKP „Zelenilo – Beograd” na broj telefon 011/2650-683.

1 / 10 Foto: Grad Beograd

Šta ako je sporno stablo u privatnom posedu?

Što se tiče treće opcija, procedura je tu najkomplikovanija. Ona se odnosi na one slučajeve kada do oštećenja nije došlo sa javne površine koju održava JKP "Zelenilo Beograd".

U tom slučaju morate da pozovete MUP. Po izlasku na teren, oni će izvršiti uviđaj i načiniti zapisnik na osnovu koga se naknada može potraživati od vlasnika poseda, kažu za "Beograd na Blic" iz jedne osiguravajuće kuće.

Problem je što se ovakvi slučajevi najčešće rešavaju preko suda, što znači da podrazumevaju i podnošenje tužbe i kompletan sudski postupak.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.