"DOŠLA SAM IZ NEMAČKE, TAMO JE UŽAS": Pitali smo ljude šta su pazarili za CRNI PETAK i zavirili u PUNE KESE (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Espreso

CRNI PETAK

"DOŠLA SAM IZ NEMAČKE, TAMO JE UŽAS": Pitali smo ljude šta su pazarili za CRNI PETAK i zavirili u PUNE KESE (VIDEO)

Današnji dan nas je inspirisao da obiđemo prestoničke radnje, proverimo kakvo je stanje među rafovima, i razgovaramo sa kupcima ispred Espreso kamere

Objavljeno: 17:24h

Stigao je Crni petak, a Beograđani su ga dočekali širokih ruku i dubokih džepova. Patrolirajući prestonicom naišli smo na mnoštvo šopingholičara koji nisu skidali osmeh sa lica.

Današnji dan nas je inspirisao da obiđemo prestoničke radnje, proverimo kakvo je stanje među rafovima, i razgovaramo sa kupcima ispred Espreso kamere.

Ni kiša nije sprečila naše sugrađane da časte sebe i svoje najbliže za ovaj praznik, pa smo želeli da nam otkriju šta su pazarili na Crni petak, da li ima gužvi i da li su zadovoljni sniženjima koja su već uveliko prisutna.

- Jesam, kupovao sam za dete. Super su sniženja i nije bilo gužve- rekao nam je jedan nasmejani muškarac.

Crni petak
foto: Espreso

-Pazarila sam kaput, ali nisam imala nikakav popust. Iznenadila sam se jer sam se nadala da će svaki artikl biti barem malo snižen. Interesovao me je kaput, ali nije bio snižen. Na novim modelima sniženja su slaba. Gužve nisu strašne, ali bih bila zadovoljnija da sam imala popust- bila je iskrena naša sugrađanka.

Crni petak
foto: Espreso

- Poslovno sam iz Nemačke došla u Beograd da kupim poklone. Idem u posetu ujini i ujaku koje nisam videla 20 godina i njoj sam kupila bluzu. Zadovoljna sam sniženjima, i u Nemačkoj kupujem po tim radnjama. Tamo su gužve katastrofa, a ovde je sve bolje organizovano- priznala je jedna dama, koja je istakla da je poreklom iz Obrenovca.

Crni petak
foto: Espreso

- Jesam, kupio sam jaknu, farmerice, dva duksa i 3 parfema. Zadovoljan sam sniženjima, ali je bila poprilična gužva. Nisam došao namenski zbog Crnog petka, već sam sasvim slučajno ovde- odgovorio nam je jedan mladić.

Crni petak
foto: Espreso

- Kupila sam divan žuti džemper koji već odavno tražim. Bio je 3.300, a platila sam ga 1900 i nešto. Što se ovoga tiče zadovoljna sam, ali ima stvari čije su cene ostale iste, ili su povećane, poput kaputa. Generalno, ovo mi je bilo potrebno. Nisam upala u gužvu i to me je iznenadilo, ali verovatno je vreme krivac. Pogledaću i na drugim mestima, i sigurna sam da ću naći još nešto pametno- rekla nam je sugrađanka koja je bila raspoložena za priču.

Crni petak
foto: Espreso

Dok smo obilazili radnje, pored kupaca sa punim kesama, bilo je i onih koji su izlazili praznih ruku, a tom prilikom su nam se požalili da popusti nisu onakvi kakve su očekivali.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije za Espreso upozoravaju da potrošači treba da otvore "četvore oči", jer oni koji prate akcije i kretenje cena uočavaju, kako kažu, takozvana “lažna snizenja”

- Potrošači, koji nameravaju da obave kupovinu, često uočavaju, da osnovna cena, na koju je iskazan popust, nije bila u optimalno dugom vremenskom periodu oglašena kako bi na nju, u skladu sa Zakonom o trgovini, bio oglašen popust. Dakle, dešava se da cena na koju se iskazuje popust, bude kratak vremenski period oglašena, ili se pak, jedan kraći vremenski period podignu cene, pa se na njih oglašavaju popusti. Ovakve pojave predstavljaju kršenje Zakona o trgovini i za njih je predviđena novčana kazna, naglašava Nikica Jovanović i dodaje:

Tržišna inspekcija u postupku inspekcijskog nadzora ima ovlašćenja da ispituje da li se sniženja, odnosno prodajni podsticaji kako Zakon o trgovini definiše, oglašavaju u skladu sa propisima. Ukoliko se utvrdi da trgovac ne poštuje u ovom segmentu Zakon, raspon kazne krece se u iznosu od 500.000-2.000.000 dinara. Mišljenja smo da bi nadzor morao biti učestaliji, a kako bi se ovakve pojave na tržištu smanjile i kako ne bi bile nešto sa čime smo kao potrošači navikli da se susrećemo gotovo svakodnevno.

(Espreso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.