DROBNJAK OBJASNIO KAKO DA PREĐEMO DUNAV AKO SRUŠE PANČEVAČKI MOST: Nema alternative, isto urađeno i na GAZELI
Zoran Drobnjak, Foto: Beta/Miloš Miškov

novo

DROBNJAK OBJASNIO KAKO DA PREĐEMO DUNAV AKO SRUŠE PANČEVAČKI MOST: Nema alternative, isto urađeno i na GAZELI

Kako je dodao, kada je neki most star kao Pančevački, više od sedam decenija, retko se sanira

Objavljeno: 10:11h
  • 6

Pre nego što nestane ovo obeležje Beograda, pored njega biće sagrađen novi most, potvrdio je direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

O sanaciji i rekonstrukciji "Pančevca" govorilo se godinama, a stručnjaci sada tvrde da je to nemoguće pošto je konstrukcija oštećena sve do samog temelja. Drobnjak je naveo da će se pre nego što se postojeća konstrukcija sravni do temelja, napraviti nova, ali se tačna lokacija ne zna.

- Sada treba da počne izrada novog projekta. Treba da postignemo da funkcionišu sve saobraćajne veze bez ikakvog prekida za vreme trajanja radova. Pančevački most će se povremeno sanirati kako bi bio funkcionalan dok se novi ne izgradi, ali on ne može potpuno da se obnovi. Za sve ovo će sigurno biti potrebno nekoliko godina i radiće se u saradnji sa Gradom Beogradom, državom i preduzećima za izgradnju - naveo je prvi čovek "Puteva Srbije".

Kako je dodao, kada je neki most star kao Pančevački, više od sedam decenija, retko se sanira. To je, podsetio je, urađeno na Gazeli, jer za to nije postojala alternativa niti mesto za novi most.

Još 2006. godine detaljnim pregledom betonskih konstrukcija mosta utvrđen je veliki broj oštećenja, a dve godine kasnije uočena su nova i to na osnovnim konstruktivnim elementima i nosečim stubovima.

Pančevac je sagrađen 1935. i dobio je naziv po kralju Petru Karađorđeviću. Porušen je na početku Drugog svetskog rata, a obnovljen je 1946. godine. Prvo je preko njega pušten železnički, a zatim putnički saobraćaj.

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media