SRBIJA ĆE NA SVETSKOJ IZLOŽBI OŽIVETI ČOVEKA IZ LEPENSKOG VIRA! Išli smo da vidimo ŠTA SMO SPREMILI ZA DUBAI (FOTO)
Expo2020, Foto: Marko Nikolić, Profimedia

svet na jednom mestu

SRBIJA ĆE NA SVETSKOJ IZLOŽBI OŽIVETI ČOVEKA IZ LEPENSKOG VIRA! Išli smo da vidimo ŠTA SMO SPREMILI ZA DUBAI (FOTO)

Za šest meseci, koliko će trajati "Dubai Expo2020", naša zemlja će se kroz 150 različitih događaja predstaviti atraktivnim i originalnim programom. U ulozi najboljih ambasadora Srbije biće naši vrhunski muzičari, izvođači i umetnici

Objavljeno:

Na poslednjoj konferenciji za medije pre odlaska na veliki sajam u Ujedinjene Arapske Emirate, predstavljeni su učesnici programa Srbije na svetskoj izložbi "Dubai Expo 2020".

Istaknuti umetnici, kreativci i inovatori uskoro putuju u Dubaji gde će od 1. oktobra na prestižnoj izložbi, svetu prezentovati spektakularni Paviljon Srbije koji izgleda kao vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine.

Galerija Beograd, Dubai Expo 2020
foto: Marko Nikolić

Uz pomoć virtuelne stvarnosti svetu će biti prikazano sve ono što su čovečanstvu ostavili najveći srpski umovi - Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin... Posebna senzacija biće "oživljavanje" čoveka iz Lepenskog Vira koji je živeo pre 10.000 godina. Sve to će biti moguće zahvaljujući vrhunskoj metahuman tehnologiji i veštačkoj inteligenciji.

Za šest meseci, koliko će trajati "Expo2020", naša zemlja će se kroz 150 različitih događaja predstaviti atraktivnim i originalnim programom. U ulozi najboljih ambasadora Srbije naćiće se naši vrhunski muzičari, izvođači i umetnici - Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, Nele Karajlić, Nenad Vasilić, Lena Kovačević, Petar Marić, bendovi Eyot i Naked, Aleksandra Denda i mnogi drugi.

Naša zemlja će se predstaviti sloganom "Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost". Spoj stvarnog i nestvarnog, prošlosti i budućnosti, uključuje još jedan miks - moderno i tradicionalno. Zato će posetioci imati priliku da se upoznaju sa srpskim vezom i ručnim radovima. Ideje moderne Srbije i srpske tradicije objediniće Ansambl Kolo u jednom, do sada nikad viđenom nastupu.

Galerija Beograd, Dubai Expo 2020
foto: Marko Nikolić

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije i zamenica Generalne komesarke Srbije za “Expo Dubai 2020” Ana Ilić, koja se obratila na konferenciji, podsetila je na dugu tradiciju nastupa naše zemlje na Svetskim izložbama (prvi nastup je bio pre čak 136 godina u Belgiji) i istakla važnost učešća na ovoj globalnoj manifestaciji:

- Tokom trajanja ovog sajma Dubaji će bez preterivanja biti centar sveta. Zato je važno da iskoristimo ovu jedinstvenu priliku i da u punom kapacitetu predstavimo najbolje od onoga što moderna Srbija ima. Imamo i kvalitetan biznis program u kojem će se predstaviti nekoliko stotina privrednika iz Srbije koji će stvoriti poslovne veze sa celim svetom. Moramo opravdati to što nas je BBC nazvao jednim od pet najkreativnijih gradova na svetu i što nas zovu "Silicijumskom dolinom Balkana". Sa Stefanom Milenkovićem napravićemo muzičku reprezentaciju Srbije za koju ćemo otvoriti konkurs. Svi mladi talenti će moći da se prijave, a mi ćemo ih, kao nove snage, dovesti u Dubai.

Galerija Beograd, Dubai Expo 2020
foto: Marko Nikolić

Kreativni direktor nastupa na ovogodišnjoj svetskoj izložbi Lazar Bodroža rekao je da mu je zadovoljstvo što je deo tima koji će predstavljati Srbiju.

- Naš zadatak je bio da u već postojeće arhitektonsko rešenje koje predstavlja vremensku kapsulu ubacimo što više sadržaja i nasleđa sa ovih prostora. Trudili smo se da odemo što dalje u prošlost, tako da smo za "početni momenat" koji obrađujemo izabrali civilizaciju Vinče. Kako bismo to što bolje prezentovali na sajmu, izučavali smo kulturu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Shvatili smo da tamo postoji veliki afinitet prema mitovima i legendama što ni našoj zemlji nije strano. S druge strane, specifičnost Dubaija je i taj "pompezni futurizam" koji je tamo vidljiv na svakom koraku. Zato smo se potrudili da sadržaj upakujemo u futurističku formu, ali i da ostanemo dosledni autentičnosti nasleđa naših prostora. Meni lično, posebno je interesantan "oživljeni" neolitski čovek iz Lepenskoj Vira koji će interreagovati sa publikom u realnom vremenu.

Galerija Beograd, Dubai Expo 2020
foto: Marko Nikolić

Slobodan Trkulja je istakao važnost predstavljanja srpskih kreativnih stvaralaca i inovatora na svetskoj sceni.

- Imao sam priliku da nastupam na Svetskim izložbama i ranije, ali ovo je prvi put da Srbija, pored muzike predstavlja i kompletnu kreativnu industriju, preko nacionalne platforme Srbija stvara, što je već u domenu kulturne diplomatije.

Galerija Beograd, Dubai Expo 2020
foto: Marko Nikolić

Ovu svetsku izložbu, koje će trajati do 31. marta 2022. godine, prema procenama posetiće 25 miliona ljudi. Svoje prisustvo su potvrdile 192 zemlje. "Expo 2020 " ugostiće najveće svetske kreativce, inovatore, naučnike, biznis lidere i državnike.

U Tržnom centru "Galerija" u Beogradu otvoren je Showroom Paviljona Srbija na kome će svi zainteresovani, uz pomoć najsavremenije VR tehnologije, moći uživo da obiđu Paviljon naše zemlje. Od 1. oktobra, kada zvanično počinje "Dubai Expo2020" , posetioci Galerije imaće priliku da prate i sva dešavanja na Paviljonu. Baš kao da se nalaze na Svetskoj izloži u Dubaiju.

Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa Air Serbia, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Expo-a, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

1 / 19 Foto: Marko Nikolić
55:49

PULS SRBIJE 22.09.2021. 2. DEO

(Espreso / M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.