USVOJEN ZAKON O HILANDARU: Prvi put u ISTORIJI obezbeđena sredstva za MANASTIR!
Hilandar, Foto: Printscreen/youtube

odlučeno

USVOJEN ZAKON O HILANDARU: Prvi put u ISTORIJI obezbeđena sredstva za MANASTIR!

Usvajanje zakona o Hilandaru je istorijski događaj za Srbiju i srpski narod, izjavio je danas ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

Objavljeno:

Ministar bez portfelja Nenad Popović najavio da će Hilandar svake godine dobijati sredstva iz budžeta.

Usvajanje zakona o Hilandaru je istorijski događaj za Srbiju i srpski narod, izjavio je danas ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

U danu za glasanje ministar je u Skupštini Srbije ukazao da se prvi put u istoriji kroz zakon obezbeđuju finansijska sredstva za taj manastir, navodeći da će Hilandar svake godine dobijati sredstva iz budžeta i to, kako kaže, niko neće moći da promeni.

“Manastir Hilandar je simbol nacionalnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda”, rekao je Popović za Tanjug i posebno istakao da je u ovom trenutku nacionalno i duhovno jedinstvo najpotrebnije – kada se Srbija suočava sa pritiscima oko Kosova, Republike Srpske i kada se, kaže, napada naša crkva u Crnoj Gori.

Navodeći da je ove godine završena izgradnja Hrama Svetog Save u Beogradu, da je otkriven veličanstveni spomenik Stefanu Nemanji, te da se donosi zakon o Hilandaru, ministar je ocenio da to pokazuje da Srbija neguju kulturu sećanja i obnavlja svoj nacionalni identitet.

“Sve ove inicijative šalju snažnu poruku za budućnost. Da bez očuvanja duhovnog i nacionalnog identiteta i državotvornosti nema opstanka nacije”, rekao je Popović.

Ministar je istakao da je najzaslužniji za to što je Srbija dovela sve te inicijative do kraja predsednik Aleksnadar Vučić sa kojim je, kaže, imao čast da bude na Hilandaru kada je doneta odluka da se donese zakon.

“Hilandar je uvek podsećao svakog Srbina kako smo postali kao nacija i država i davao je naciji snagu u najtežim vremenima stradanja. Sama istorija manastira simbolizuje jedinstvo državotvornih i duhovnih vrednosti srpskgo naroda, jer su osnivači Hilandara Stefan Nemanja i Sveti Sava”, rekao je on.

Srbija je, zaključuje Popović, i tada, kao i danas bila “najmoćnija kada su država i crkva bile u harmoniji i međusobno se podržavale”.

Bonus video:

01:51

AMFILOHIJE JE SLIKU OVOG ČOVEKA DRŽAO MEĐU IKONAMA I MOLIO SE: Bio sam PRENERAŽEN - znao je da će biti svetac (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.