Od manga do pršute, začinjeno čilijem: Beogradska Vrteška pivskih stilova i ukusa! (FOTO)
Foto: MBJ

200 piva za dva dana

Od manga do pršute, začinjeno čilijem: Beogradska Vrteška pivskih stilova i ukusa! (FOTO)

Prvi domaći internacionalni festival zanatskog piva dao je ljubiteljima mnogo razloga da sa nestrpljenjem očekuju njegovo sledeće izdanje...
Objavljeno: 17:57h

Apsolutno je nemoguće popiti 200 piva za dva dana! Nemoguće ih je čak samo i probati! Ali kada se u subotu u Magacinu Depo zavrtela Vrteška taj izazov je postao stvarnost! Prvi domaći internacionalni festival zanatskog piva doveo je u Beograd 70 kraft pivara iz 15 zemalja sveta, a broj ponuđenih piva u katalogu zaustavio se na 205!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Piva iz burića povezanih na pesedetak točilica smenjivala su se onako kako oni se prazne. Kada jednog nestane dolazi drugo, pa ako ste ono prvo propustili - propustuli ste ga! I tako u krug - kao na vrtešci! Piva se toče u čaše od "deci i po" (15cl), da bi posetioci mogli da probaju što više različitih stilova.

foto: Vrteška / Kabinet

Zanimljvo je da veliki deo njih dolazi iz zemalja koje, tradicionalno, ne vezujemo pivo, iz Italije i Španije. Na njima se, uz pokojeg "Holanđanina", "Šveđanina" i "Rusa" najviše i zadržavam prvog dana festivala. Krećem se po boji i jačini, od svetlijeg ka tamnijem, od slabijeg ka jačem: APA, američka IPA, sezonsko pivo, IPA, tamni ejl, porter, crna IPA, staut, imperijal staut.

foto: MBJ

Kada se sve to ovako "nabaca", reklo bi se - mnogo! Međutim, desetak (plus) piva od po 0,15 za nekoliko sati, uz druženje sa ljubiteljima, upoređivanje ukusa i mirisa i međusobne preporuke prolaze veoma prijatno, a vrhunski kvalitet piva ne dozvoljava da vam se "uvale u stomak". Jedino možda prelaz sa jednog stila na drugi, na kratko, zbunjuje čulo ukusa.

foto: MBJ

Favoriti prvog dana festvala (uz ogradu sa početka teksta, da je nemoguće sve probati) dolaze sa Iberijskg poluostrva. "Machiato" - odličan crni indija pejl ejl (black IPA) katalonske pivare Guineu i "Mala vida" - imperijal staut pivare Montseny. Ova dva piva, zbog odlično izbalansirane kafene note, savršeno se nadovezuju jedno na drugo.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.