DA LI ZNATE ZAŠTO JE KULA BEOGRAD "UVIJENOG" OBLIKA? Glavni arhitekta imao je jasnu viziju! (FOTO)
Kula Beograd, Foto: Promo

NESTVARNA GRAĐEVINA

DA LI ZNATE ZAŠTO JE KULA BEOGRAD "UVIJENOG" OBLIKA? Glavni arhitekta imao je jasnu viziju! (FOTO)

Zgrade poput Kule predstavljaju omaž gradovima u kojima se nalaze i postaju obeležja po kojima postaju prepoznatljivi

Objavljeno:

Nedavno su završeni radovi na betonskoj konstrukciji impresivne građevine Kule Beograd, koja je sa 168 metara visine najviša zgrada u zemlji i regionu.

Specifična po mnogo čemu, Kula je jedna od malobrojnih zgrada u Evropi koja kroz samo 10 spratova postiže rotaciju od 90 stepeni.

Karakteristični „uvijeni“ oblik simbolično predstavlja obližnje ušće Save u Dunav i spajanje dve velike reke, a sama zgrada odaje utisak fluidnosti i dinamičnosti.

Od prizemlja do 11. sprata nalaziće se hotel St. Regis Belgrade, a od 14. do 39. sprata brendirani St. Regis stanovi.

Kula Boegrad, Beograd na vodi, Most na Adi, Sajam, Hram Svetog Save
foto: Foto: Espreso/Marko Nikolić

Osim stanarima i gostima hotela, Kula je namenjena i svim sugrađanima i gostima našeg grada, jer će se na njenom vrhu nalaziti vidikovac od 360 stepeni.

Odavde će se pružati fenomenalan pogled na celu prestonicu, njene reke i znamenitosti, pa će Beograđani i turisti moći da sagledaju Beograd iz sasvim novog ugla kao što je to uradila ekipa Espresa

U nivou drugog sprata, Kula će sa Galerijom biti povezana pešačkim mostom, odakle će se brzim liftovima stizati direktno do vidikovca. U podnožju Kule je višenamenski plato na kojem će se tokom cele godine održavati različita javna dešavanja.

Kula Boegrad, Beograd na vodi, Most na Adi, Sajam, Hram Svetog Save
foto: Foto: Espreso/Marko Nikolić

Izgled platoa inspirisan je umetnošću evropskih trgova, ali su dizajneri uzeli u obzir i lokalno nasleđe i tradiciju, kao i urbanu kulturu

Beograda. Fasada Kule sačinjena je od staklenih panela u kojima će se ogledati Sava i panorama grada, pa se, iako se ističe svojom veličinom, Kula skladno uklapa u ovaj deo grada. Još jedna specifičnost Kule, ne samo u domaćim, već i u svetskim okvirima, je upotreba tzv. „birds first“ stakla.

Naime, do 9. sprata biće ugrađena fasadna stakla koja u sebi imaju linije nevidljive ljudskom oku (osim pod specijalnim uslovima), dok su pticama vidljive, što ih sprečava da se „sudare“ sa zgradom. Fasadni sistem je specijalno projektovan i proizveden za Kulu Beograd, jer zbog specifične, kompleksne geometrije zgrade, nije bilo moguće da se primeni neki od gotovih tipskih sistema.

00:44

OVAKO IZGLEDA BEOGRAD SA VRHA NOVE KULE

Ovo je posebno izraženo u tranziciji, odnosno delu gde se Kula „izvija“, a fasadna stakla su zakrivljena. Još jedna specifičnost fasadnih stakala je da su spektralno selektivna, odnosno da propuštaju skoro svu svetlost vidljivog spektra, odnosno skoro potpuno je prozirno, a ima izuzetne termičke karakteristike i unapređuje energetsku efikasnost zastakljivanja.

Zgrade poput Kule predstavljaju omaž gradovima u kojima se nalaze i postaju obeležja po kojima postaju prepoznatljivi. Locirana na mestu koje povezuje stari i novi deo Beograda, integriše najbolje od oba sveta.

„Kroz dizajn Kule, želeli smo da prenesemo poruku o otpornosti ovog grada i njegovoj sposobnosti da se uvek iznova izgradi, o njegovom progresivnom i snažnom duhu“, reči su Brajana Lija (Brian Lee), glavnog arhitekte kompanije SOM koja je projektovala Kulu.

BROJKE

  • Visina – 168 metara,
  • 42 nivoa Površina – oko 50.000 m2
  • Liftova – 15
  • Parking – dva podzemna nivoa
  • Hotelskih soba – 119 Brendiranih St. Regis, stanova - 220

(Espreso/Jelena M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.