MESEČNO SE NAPIŠE OKO 10.000 KAZNI ZA PARKIRANJE U BEOGRADU! Cene sve veće, pazite gde ostavljate auto
Oko sokolovo, Foto: Zorana Jeftić, Printscreen/Twitter/@Sreckoviceva

užas

MESEČNO SE NAPIŠE OKO 10.000 KAZNI ZA PARKIRANJE U BEOGRADU! Cene sve veće, pazite gde ostavljate auto

Upitan koje su najproblematičnije ulice, on kaže da se stanje menja jer gde su najprisutniji – brzo se uspostavi komunalni red

Objavljeno:

Godinu dana od uspostavljanja sistema za otkrivanje nepropisno parkiranih automobila u Beogradu, poznatog kao "Oko sokolovo", nadležni kažu da se taj sistem pokazao kao veoma efikasan i da se mesečno građanima napiše oko 10.000 kazni.

Pomoćnik načelnika komunalne milicije Ranko Šekularac kaže da se kazne kreću od 5.000 do 25.000 dinara - za one najbahatije vozače.

Pojedini pokušavaju da izbegnu "Oko sokolovo" tako što na registarske tablice lepe selotejp trake i zaštitne maske, ali se onda suočavaju sa još većom kaznom koju moraju da plate.

Šekularac kaže da je posle godinu dana rada "Oka sokolovog“ može da kaže da je u pitanju naizgled složen sistem kontrole parkiranja, ali da on zapravo to nije pošto se posredstvom nekoliko kamera prati parkiranje na ulicama grada.

On ističe da su na početku u ceo posao ušli oprezno i s rizikom i da su se plašili reakcija građana, ali da su oni od prvog dana dali podršku tom načinu rada i da traže da se i njihove ulice uvrste u sistem rada "Oka sokolovog“.

Šekularac kaže da su na početku krenuli sa 110 ulica, a da ih je sada skoro 330, 340 koje pokrivaju.

Upitan koje su najproblematičnije ulice, on kaže da se stanje menja jer gde su najprisutniji – brzo se uspostavi komunalni red.

Trenutno su, kako kaže, problematični Bulevar krlja Alaksandra, Mileševska, Sarajevska i Bulevar Zorana Đinđića ali to nije ni blizu kako je bilo u početku.

On je kao najapsurdnije primere pokušaja da se izbegne „Oko sokolovo“, uz napomenu da se radi o izolovanim slučajevima, naveo pokušaje da se izbegne odgovornost tako što su prekrivali registarske oznake zaštitnim maskama i selotrejp trakama da budu nečitljivi za sistem.

To je, ipak, kako kaže, uzaludan pokušaj – a iz jednog prekršaja ulazite u drugi prekršaj u kome ima i elemenata krivične odgovornosti, a odnosi se na falsifikovanje službenih isprava.

U takvim sljučajevima komunalna milicija reguje u najkraćem roku, dolazi i izdaje nalog Parking servisu za uklanjanje vozila, a u pitanju je onda dodatni trošak za vozače koji moraju da plate kaznu i za uklanjanje vozila sa javne površine, pored one za nepropsino parkiranje.

Novčani rapson kazni zavisi od javne površine na kojoj se vozilo zatekne, pa vozači koji se parkiraju u delu trotoara ili kolovoza gde ne saobraća javni prevoz plate 5.000 dinara, a oni najbahatiji koji se parkiraju na zelenoj površini, u žutoj traci ili na šinama plaćaju 25.000 dinara za učinjeni prekršaj.

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.