BEOGRAD SMANJUJE RIZIK OD POPLAVE! Novi projekti osiguraće građane, ugrađuju se hidrološke stanice i KIŠOMERI!
Nevreme, Foto: Printscreen/Twitter

promena

BEOGRAD SMANJUJE RIZIK OD POPLAVE! Novi projekti osiguraće građane, ugrađuju se hidrološke stanice i KIŠOMERI!

Prema procenama stručnjaka na teritoriji grada Beograd potrebno je osam akumulacionih brana

Objavljeno:

Grad Beograd započeo je nekoliko projekata na suzbijanju i umanjenju rizika od vremenskih nepogoda i drugih katastrofa.

Jedan od njih jeste ugradnja 20 hidroloških stanica, koje će javljati visinu vodostaja i brzinu protoka vode, kao i 40 kišomera (merač kojim se precizno određuje količina padavina po kvadratu). Ovaj posao je u toku, i zahvaljujući tim podacima, koje će obrađivati Republički hidrometeorološki zavod, moći će pravovremeno da se reaguje i da se spasu ljudski životi i materijalni resursi.

- U ovoj pomenutoj prvoj fazi izabrani su slivovi Topčiderske, Baričke, Barajevske reke, Gročica, Dubočajski potok, reka Ralja, Turija i Lukavica - rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

- Imajući u vidu da je Beograd kao lokalna samouprava nadležna za vodotokove drugog reda, kojih ima 192 na teritoriji našeg grada, urađen je projekat "Uspostavljanje sistema za ranu najavu na vodotokovima drugog reda".

On je objasnio da to u praksi znači da je urađen projekat za 65 slivova u prvoj fazi, odnosno za manje rečice i potoke koji u uslovima bez padavina izgledaju bezazleno, ali se nakon pljuskova ili dugotrajnih kiša pretvaraju u bujice i nose sve pred sobom.Takođe, predviđeno je hidrološko i meteorološko osmatranje.

Prema procenama stručnjaka na teritoriji grada Beograd potrebno je osam akumulacionih brana.

DOZVOLE

U toku je dobijanje dozvola za izgradnju buduće retenzije brane Resnik - Sikijevac i priprema tendera za izradu projekta za retenziju Barič na Baričkoj reci, najavio je pomoćnik gradonačelnika.

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media