INDUSI ZAROBLJENI NA BEOGRADSKOM AERODROMU! Nemaju gde, ne mogu ni da ostanu, ni da odu, nastao haos
Aerodrom Nikola Tesla, Foto: Printcreen/Youtube/ Aerodrom Nikola Tesla Beograd

strašno

INDUSI ZAROBLJENI NA BEOGRADSKOM AERODROMU! Nemaju gde, ne mogu ni da ostanu, ni da odu, nastao haos

Za razliku od većine zemalja sveta, Srbija je zelena zona, koja do pre neki dan nije imala crvene liste, odnosno zabrane ulaska za određene zemlje, a nisu potrebne ni vize za državljane Indije

Objavljeno:

Šah-mat na beogradskom aerodromu. Putnici iz Indije ne mogu ni napred ni nazad. Nadležni ne daju precizne informacije o onima koji su stigli u Beograd i ostali "zarobljeni" na terminalu, dok putnici koji su nameravali tek da dođu u Srbiju ne znaju šta im je činiti.

Nakon više od dva meseca dolaska u Srbiju uz negativan PCR test, za građane Indije uveden je i sedmodnevni karantin uz dodatna testitanja. Ono što se može zaključiti gledajući šta šta pišu indijski mediji, ali i korisnici društvenih mreža, jeste opšta konfuzija, kako onih koji su već doputovali u Beograd, tako i onih koji su to planirali u narednom periodu.

Prema objavama indijskih medija, među putnicima koji su uplatitli put u Beograd je i šahista Kabir Vadhavan (15).

"Bio sam pozvan da učestvujem u šahovskim turnirima u različitim gradovima Srbije od 17. jula do 12. avgusta. Trebalo je da krenem dan ranije, ali sada ne znam šta će biti, u najmanju ruku ću zbog karantina propustiti prve mečeve", prenose njegove reči mediji u Indiji.

Prema objavi Ambasade Indije u Beogradu na Tviteru, od 205 putnika iz te zemlje, koliko je u nedelju stiglo na aerodrom "Nikola Tesla", njih 120 je juče "evakuisano" avionima iste avio kompanije kojom su došli, dok će ostali otputovati danas. U objavi se ne navodi gde su oni otputovali.

Kako navode, Ambasada sarađuje sa nadležnima na aerodromu i nalaze najbolje rešenje za sve putnike koji su ostali zatečeni zbog novih protokola, kojima su prinuđeni na sedam dana karantina.

Ono što se pominje kao opcija je da oni koji su u tranzitu dva do tri dana, mogu ostati na aerodromu, dok oni koji ostaju duže, moraju se registrovati na zvaničnom sajtu "e zdravlje", i uputiti se u hotel, gde će biti sedam dana u izolaciji. Ekipa "Blica" uputila je pitanja i Ambasadi Indije u Beogradu, te čekamo zvaničan odgovor.

O tome koliko je trenutno putnika iz Indije na beogradskom aerodromu, kakve instrukcije od zaposlenih na aerodromu dobijaju, gde će biti smešteni, redakcija "Blica" dobila je štur odgovor:

"Za putnike iz Indije organizovano je neophodno PCR testiranje potrebno za njihov dalji nastavak putovanja ka različitim destinacijama, a posebna pažnja pružena je najmlađim putnicima i njihovim roditeljima. Kompanija 'Belgrade Airport' sarađuje sa svim nadležnim institucijama kako bi putnici što je pre moguće nastavili putovanje".

Dalje navode da je za procedure ulaska i izlaska iz zemlje nadležan MUP RS, a pravila koja se odnose na zaštitu od korona virusa covid-19 i u vezi sa tim ulaskom odnosno izlaskom iz zemlje, donosi Ministarstvo zdravlja RS i ostale nadležne državne institucije.

Aerodrom, kao granični prelaz, kažu, u potpunosti i dosledno primenjuje uputstva nadležnih državnih institucija i sarađuje sa njima. Dakle, ostali smo uskraćeni za odgovor na postavljena pitanja, a nije poznato ni da li će i naredne dane i noći ovi ljudi provesti na hodnicima aerodoroma i kakva je dalje njihova sudbina.

Podsetimo da već dva meseca državljani Indije dolaze u Srbiju, kako bi u zelenoj kovid zoni proveli tri dana pred odlazak u Kanadu, gde mahom rade ili studiraju, ili 15 dana ukoliko se upućuju u Saudujsku Arabiju, Kuvajt i druge zemlje Bliskog istoka.

Za razliku od većine zemalja sveta, Srbija je zelena zona, koja do pre neki dan nije imala crvene liste, odnosno zabrane ulaska za određene zemlje, a nisu potrebne ni vize za državljane Indije.

Međutim, vikend iza nas iznenadio je mnoge Indijce, koji su zbog promene protokola ostali zatečeni. Izuzev PCR testa u svojoj zemlji, sada moraju raditi jedan po dolasku u Beograd, sedam dana da borave u karantinu, a postom još jedan test.

Oni su boravak u Srbiji, osim kao uslov za dalje putovanje, koristili i za bolje upoznavanje ovdašnje kulture, istorije i tradicionalne kuhinje. Većina njih obišla je beogradske muzeje, najčešće Narodni i Muzej Nikole Tesle, a o Srbima su imali reči hvale, jer kako kažu, vrlo smo gostoljubiv narod.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.