BEOGRAĐANI SU DANAS MOGLI DA VIDE NAJSLAĐA STVORENJA NA SVETU: Bili su GLAVNI GOSTI 85. rođendana ZOO VRTA! (FOTO)
Beo Zoo Vrt, Foto: Espreso

Zoološki vrt slavi 85. rođendan

BEOGRAĐANI SU DANAS MOGLI DA VIDE NAJSLAĐA STVORENJA NA SVETU: Bili su GLAVNI GOSTI 85. rođendana ZOO VRTA! (FOTO)

Aleksić je istakao da su od 2016. godine završeni neki od vrlo važnih projekata, a da je 2019. ubedljivo oborila sve rekorde od kako postoji zoološki vrt

Objavljeno:

Beogradski zoološki vrt obeležio je danas 85 godina postojanja, a direktor Srboljub Aleksić rekao je da su u planu nekoliko infrastrukturnih projekata, među kojima su obnova kaveza za majmune, nova ambulanta kao i nabavka novih životinja.

Aleksić je istakao da su od 2016. godine završeni neki od vrlo važnih projekata, a da je 2019. ubedljivo oborila sve rekorde od kako postoji zoološki vrt, naime kroz vrt je tada prošlo preko 450,000 posetilaca na šta su veoma ponosni.

U prethodne tri godine u okviru Beo zoo-vrta renoviran je prostor za medvede, preuređen je značajni deo staza i otvoren je novi deo zoo-vrta predviđen za decu. Takođe, zoo-vrt je dobio nove stanovnike i to pingvine, hijene, alpake, bele vukove.

1 / 37 Foto: Espreso.rs

- Puno radimo na edukaciji, na tome da pomognemo u projektima očuvanja i vraćanja u prirodu odredjenih vrsta i sarađujemo sa puno državnih institucija - istakao je Aleksić.

Srboljub Aleksić je iskoristio priliku da se posebno zahvali zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i gradu Beogradu zbog podrške koju im pružaju za svaki projekat.

Beogradski zoo, Zoološki vrt, Goran Vesić, Srboljub Aleksić, Kristijan Ovari
foto: Espreso

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je takođe govorio na današnoj pres konferenciji, istakao je da zoološki vrt ostaje tu gde jeste, odnosno neće menjati lokaciju i da se nastavlja ulaganje.

- Danas je veliki dan za Beograd jer slavimo 85. rođendan zoološkog vrta. Vrt je osnovan 1936. tadašnji gradonačelnik Vlada Ilić i to je najvažnija stvar koju je ostavio iza sebe. Od osnivanja ostala je samo jedna životinja, aligator, koji je i dan danas stanovnik Beogradskog zoološkog vrta, mnoge životinje nažalost nisu preživele zbog bombardovanja Beograda 1941. i 1942. godine. Zoološki vrt je jedan od najuređenijih prostora u Beogradu, cilj je da građani uživaju sa decom ovde. Naša obaveza je da vrt preuređujemo, da svake godine posetioci mogu da vide nove životinje - rekao je Vesić.

Beogradski zoo, Zoološki vrt, Goran Vesić, Srboljub Aleksić, Kristijan Ovari
foto: Espreso

DOBIJAMO DVE NOVE ŽIVOTINJE

- Sledeće godine grad Beograd izdvojiće sredstva za kreativni centar za decu kao i za novu ambulantu. U ambulanti će moći da se leče i životinje van zoo-vrta. Plan za sledeću godinu je da se nabave dve životinje koje nedostaju, a to su crvena panda i žirafa.

- Zahvaljujem se svim ljudima koji rade u zoo-vrtu od direktora do poslednjeg zaposlenog jer rad sa životinjama ne može da se plati, kao ni rad sa decom, bez njih zoo-vrt ne bi bio ovako uređen jer se zaposleni o vrtu brinu kao prema svojoj kući. - zaključio je Vesić

BINTURONG

Biolog Kristijan Ovari govorio je o binturonzima, najnovijim i najmlađim stanovnicima zoo-vrta. Ova životinja prvi put je prikazana posetiocima danas.

Beogradski zoo, Zoološki vrt, Goran Vesić, Srboljub Aleksić, Kristijan Ovari
foto: Espreso

- Binturonzi spadaju u zveri, ali zanimljivo je što se hrane voćem, a najviše vole banane, odrasli binturonzi mogu da pojedu čak 6kg voća. Trenutno su mali i slatki ali mogu da narastu i do 32kg, koliko god da su slatki ne biste voleli da im se nađete u blizini kada su besni. Ne zna se mnogo o njima obzirom da žive na 9m visine i nije im lako prići. Nažalost oni spadaju u ugrožene vrste, mi ih u vrtu za sada imamo troje i planiramo da ih šaljemo u druge zoološke vrtove jer to je upravo smisao zoo-vrta, da im produžimo život.

Beogradski zoo, Zoološki vrt, Goran Vesić, Srboljub Aleksić, Kristijan Ovari
foto: Espreso

Ekipa portala Espreso je već imala priliku da se druži sa preslatkim binturnogom.

Bonus video:

08:20

Gradonačelnik Bakić: Ponosni smo na naše jedinstvo

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.