BEOGRADSKI TAKSISTI NAJAVLJUJU NOVE CENE VOŽNJI: Menjala bi se i cena starta!
Ilustracija Taksi, Foto: Profimedia

taksi Prevoz

BEOGRADSKI TAKSISTI NAJAVLJUJU NOVE CENE VOŽNJI: Menjala bi se i cena starta!

Cene su trenutno stabilne. Ukoliko, pak, dođe do poskupljenja treba ga očekivati u septembru

Objavljeno:

Danas prosečna vožnja u Beogradu košta oko 500 stotina dinara, a novo povećanje cena, o kome se sve više priča među taksi udruženjima, donelo bi stotinak dinara veći ceh. Kako tvrde, nafta je sve skuplja i u svetu i u Srbiji, i ovakav trend nesumnjivo bi mogao da donese i nove cenovnike u beogradskim taksi vozilima.

Što se tiče ostatka Srbije, taksisti tvrde da poskupljenja za sada nema, ali da bi veće cene nafte i svega što utiče na troškove taksista, moglo da donese i nove cenovnike za vožnju.

Beograd

Danas početni start u "Beogradskom taksiju" košta 170 dinara, a jedan kilometar u prvoj tarifi 65 dinara, u drugoj 85 dinara.

- Cene su trenutno stabilne. Ukoliko, pak, dođe do poskupljenja treba ga očekivati u septembru. Menjala bi se cena starta i cena prve tarife, dok bi druga i treća ostale iste - kažu za "Blic Biznis" iz Uprave Beogradskog taksija.

- Praktično, start bi sa 170 dinara skočio na 200 do 250 dinara. Prva tarifa koja važi radnim danima od 6:00 do 22:00 časova, umesto aktuelnih 65 dinara koštala bi 70 dinara. I to je je jedan od predloga kada govorimo o novim cenama - precizirali su za "Blic Biznis" iz Beogradskog taksija.

Druga tarifa, odnosno noćna vožnja, kako kažu, ne bi poskupljivala.

Cena treće tarife takođe se ne bi menjala. Praktično, vožnja van grada, za koju start danas košta 170 dinara, a vožnja po kilometru 130 dinara, ostala bi ista.

Trenutne cene

Prva tarifa - dnevna vožnja - radnim danima od 6:00 do 22:00h, start košta 170 dinara, 65 din/km

Druga tarifa - noćna vožnja - radnim danima od 22:00 do 06:00h, nedeljom i praznicima, start 170 dinara, 85 din/km

Treća tarifa - van teritorije Beograda, 24 sata dnevno, nedeljom i praznicima, start košta 170 dinara, 130din/km

Novi Sad

Što se cene taksi prevoza u Novom Sadu ona ostaje ista. O povećanju cena usluga se ne razmišlja, rekli su za nam u tri najveća novosadska Udruženja taksista.

Užice

Poskupljenje taksi usluge u Užicu tema je među onima koji se bave ovom delatnošću, ali do nje, stav je taksi udruženja, neće doći. Makar ne za sada.

Užički taksisti korigovali su cene pre par meseci kada je start sa prvim kilometrom sa 139 poskupeo na 149 dinara, dok je cena svakog narednog kilometra ostala 52 dinara. I pored toga, taksi prevoz u Užicu je možda i najjeftiniji u Srbiji. Pritom, ovde ne postoje noćna, vikend i praznična tarifa.

- Poskupeli su gorivo, rezervni delovi, motorno ulje, overa protivpožarnih aparata, svi troškovi života. Najavljuju se i veće cene tehničkih pregleda, a mi dva imamo tokom godine, sve su rigorozniji propisi. Ipak stav taksi udruženja je da za sada ne diramo cene i sačekamo još neki period, ali ako naiđe novi talas poskupljenja moraćemo da reagujemo - rečeno nam je u jednom taksi udruženju.

U planu je, kažu ovde, i uvođenje noćne tarife, ali će se sa njom sačekati dok se ne stabilizuje stanje sa koronom i zaživi noćni život u gradu.

Subotica

U više udruženja taksi vozača u Subotici kažu da za sada nisu čuli da je u planu izmena cenovnika i poskupljenje njihovih usluga na nivou grada.

- Imamo jedinstven cenovnik koji je poslednji put korigovan u februaru 2020. godine i radimo po njemu. Zvanično nismo obaveštavani da bi moglo da bude povećanja cena vožnje, ali ni među nama ne razgovaramo o toj temi. Posla ima malo, troškovi se povećaju, ali ni mušterijama nije lako - kažu taksisti.

Prema sadašnjem cenovniku u Subotici start vožnje je 95 dinara, pređeni kilometar je 70 dinara, a sat čekanja 800 dinara.

Iako postoji i druga, takozvana noćna tarifa, većina taksista naplaćuje samo dnevnu tarifu, koja je povoljnija za putnike.

18:21

VEČERNJI DNEVNIK 08.07.2021.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.