PRE TAČNO 500 GODINA BEOGRAD JE PAO U TURSKO ROPSTVO: Vesić saopštio kako ćemo obeležiti taj dan
Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

užas

PRE TAČNO 500 GODINA BEOGRAD JE PAO U TURSKO ROPSTVO: Vesić saopštio kako ćemo obeležiti taj dan

Tužnu godišnjicu obeležićemo naučnim skupom o padu Beograda i posledicama po hrišćanstvo i dalja turska osvajanja Evrope, naveo je Vesić

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je gostujući u jutarnjem programu Studija B da će 29. avgusta ove godine biti tačno 500 godina kada je naš grad pao u tursko ropstvo 1521. godine.

– Usledila je 309 godina duga turska okupacija sa svega 33 godine prekida kada su Austrija ili Srbi uspevali da povrate grad. Grad je suštinski dobio samoupravu Hatišerifom iz 1830. godine, ali morali smo da sačekamo još 37 godina dok Turci 1867. godine nisu predali Srbima ključeve grada i zauvek otišli iz Beograda – rekao je Vesić.

Kako je naveo, taj 29. avgust 1521. godine bio je jedan od najtužnijih dana u istoriji našeg grada.

– U dvomesečnoj turskoj opsadi ubijeno je na desetine hiljada branilaca Beograda i stanovnika, najstarija beogradska Crkva Uspenja Presvete Bogodorice i dve druge crkve pretvorene su u džamije, grad je bio razrušen, a hiljade stanovnika Beograda, muškarci, žene i deca naterani su na 50 dana dug marš do Carigrada gde su nasilno preseljeni. Beograđani su sa sobom u ropstvo i progonstvo poneli relikvije, najčuveniju beogradsku ikonu Presvete Bogorodice, mošti Svete Petke i mošti carice Teofane koje je carigradski patrijarh morao da otkupi od sultana Sulejmana koji je pretio da će ih baciti u more – rekao je Vesić.

Tužnu godišnjicu obeležićemo naučnim skupom o padu Beograda i posledicama po hrišćanstvo i dalja turska osvajanja Evrope, naveo je Vesić.

– Na mestu gde pretpostavljamo da se nalazila danas srušena Crkva Uspenja Presvete Bogorodice biće održan pomen braniocima Beograda i raseljenim Srbima. Beograd će se sećati jednog od najtužnijih dana u svojoj istoriji kako bi više cenili slobodu koju danas imamo, a koja je krvlju stečena – zaključio je Vesić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.