GRADONAČELNIK BEOGRADA SA DIREKTORIMA ŠKOLA: Zadovoljan sam kako se školski sistem izborio sa pandemijom!
Zoran Radojičić, Foto: Sekretarijat za informisanje

novi sastanak

GRADONAČELNIK BEOGRADA SA DIREKTORIMA ŠKOLA: Zadovoljan sam kako se školski sistem izborio sa pandemijom!

Tema sastanka u Starom dvoru bila je završetak školske 2020/2021. godine i priprema za narednu školsku godinu u okolnostima pandemije virusa korona

Objavljeno:

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja direktora osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda. Sastanku je prisustvovao i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Tema sastanka u Starom dvoru bila je završetak školske 2020/2021. godine i priprema za narednu školsku godinu u okolnostima pandemije virusa korona.

Na samom početku sastanka gradonačelnik Beograda je izrazio posebnu zahvalnost direktorima škola, profesorima i učiteljima, kao i ostalima koji su učestvovali u obrazovnom procesu u ovako ekstremno izmenjenim okolnostima na koje smo bili prinuđeni u ovoj i prethodnoj godini.

1 / 3 Foto: Sekretarijat za informisanje

– Zadovoljan sam kako se školski sistem uspešno izborio sa pandemijom virusa korona. Nismo imali veće širenje virusa u školama i vrtićima i na tome sam posebno zahvalan prosvetnim radnicima koji su pored zdravstvenih radnika bili heroji u ovim izazovnim godinama pandemije. Grad Beograd je prethodne godine izdvojio značajna materijalna sredstva za nabavku neophodne zaštitne opreme i higijenskih sredstava namenjenih zaštiti od virusa korona u školama. Akcenat je stavljen na povećanje epidemiološke bezbednosti škola i njihovu dezinfekciju. Tokom godine imali smo onlajn nastavu, kao i kombinaciju onlajn i redovne nastave. Bez obzira na sve probleme, konstatovali smo da je nastava uspešno organizovana – ukazao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je tokom 2020. godine školama u Beogradu isplaćeno oko 1,4 milijarde dinara, odnosno mesečno oko 115 miliona dinara za pokrivanje materijalnih troškova i opremanje. Od početka 2021. godine školama je isplaćeno blizu 700 miliona dinara za kupovinu zaštitne opreme i higijenskih sredstava.

– Takođe, dodao bih i da imamo veliki broj gradilišta u obrazovnim ustanovama na teritoriji grada Beograda, što ukazuje da su u fokusu Grada Beograda gradnja novih i renoviranje postojećih škola i vrtića. Grad Beograd ima do sada najveći budžet namenjen obrazovanju i dečjoj zaštiti, koji iznosi blizu 200 miliona evra. Za opremanje oko 300 beogradskih škola u prethodnih pet godina uloženo je oko 600 miliona dinara – naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik je posebno istakao važnost pitanja bezbednosti đaka u školama.

– Ovo pitanje je od imperativnog značaja. Razgovarali smo o uspešnosti projekta školskog policajca, kao i o značaju i daljem unapređenju video-nadzora u školama, čije prisustvo svakako doprinosi povećanju bezbednosti dece – istakao je Radojičić.

Kako je rekao, jedna od važnih tema sastanka je bila i priprema za narednu školsku godinu.

– Iako svi želimo da se vratimo normalnim životnim tokovima, vrlo verovatno je da ćemo i 1. septembra imati epidemiološke izazove, zbog čega ćemo tokom leta preduzeti sve neophodne mere – najavio je prvi čovek prestonice.

Gradonačelnik je dodao da se razgovaralo i o uvođenju digitalnih udžbenika u beogradske škole.

– Konstatovali smo da digitalizacija, ali i klasična nastava imaju svoje prednosti i mane. Grad Beograd će učenicima beogradskih osnovnih škola od I do IV razreda 1. septembra dodeliti više od 67.000 tableta, kao i digitalne udžbenike. Grad Beograd će biti jedan od retkih gradova u Evropi u kojem će 70.000 dece učiti na savremeni, digitalni način. Uz kombinaciju sa tradicionalnom nastavom, deca Beograda će dobijati znanja koja će ih na najbolji mogući način pripremiti za dalje obrazovne izazove – zaključio je Radojičić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.