IZAŠAO NAJNOVIJI CENOVNIK: Koji fakultet u Srbiji je najpopularniji, a koji NAJSKUPLJI? (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Ilustracija/Espreso.co.rs

FINALNE PRIPREME ZA UPIS

IZAŠAO NAJNOVIJI CENOVNIK: Koji fakultet u Srbiji je najpopularniji, a koji NAJSKUPLJI? (FOTO)

Prijemni ispiti za upis na neke od beogradskih državnih fakulteta biće organizovani u ranim jutarnjim časovima, od 28. juna do 2. jula

Objavljeno:

Svi bivši maturanti koji su odlučili da nastave svoje školovanje sada vrše finalne pripreme za upis na željene fakultete. Iako je reč o jednoj o najvažnijih životnih odluka, kod nekih je na odabir budućeg poziva, pored želje, uticao broj budžetskih mesta i visina školarine koje visokoškolske ustanove nude.

Kada govorimo o Beogradskom univerzitetu, konkurencija je svake godine drugačija, a cenovnik fakulteta za sada ostaje isti. Kako su za Telegraf.rs rekli iz Univerziteta u Beogradu, ove godine je planiran upis za 14.974 studenata, nešto manje nego prethodne godine.

- Broj planiranih budžetskih mesta, za osnovne i integrisane akademske studije, ove godine je ukupno 9.588, dok je za samofinansiranje taj broj 5.386 - rečeno je.

Iako među mladima fakulteti tehničkih usmerenja bivaju sve popularniji, zbog bolje mogućnosti za pronalazak posla, studijski program za koje postoji najveće interesovanje, prema Izveštaju o upisu za prethodnu školsku godinu, jesu studije psihologije na Filozofskom fakuletu u Beogradu.

- Odmah iza psihologije su integrisane studije stomatologije, informatika na Matematičkom fakultetu, Fakultet organizacionih nauka, medicina, logopedija, softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu.

Ako bismo uzeli u obzir i osnovne i integrisane akademske studije Beogradskog univerziteta, najmanje šanse da upadnu na budžet imaju oni koji konkurišu za upis na Fakultet za fizičku hemiju, koji nudi 80 dostupnih budžetskih mesta. Takođe, za sve smerove ukupno, Fizički i Geografski fakultet nude po 140 mesta za "budžetske" studente.

1 / 2 Foto: Univerzitet u Beogradu

A da se za budžet vredi boriti poručuju i visine školarina.

- Samo na Elektrotehničkom fakultetu, za smer Softversko inženjerstvo, treba izdvojiti sumu od 243.500 dinara - navedeno je.

To je ujedno i najskuplji smer Univerziteta u Beogradu. Ipak, i buduće arhitekte će morati za svoje obrazovanje, ukoliko nisu na budžetu, da plate čitavih 240.000 dinara.

Kada govorimo o ostalim traženim visokoškolskim ustanovama, za Matematički, Medicinski, Farmacutski, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, cena školovanja se kreće od 120.000 do 148.000 dinara. Nešto pristupačniji cenovnik nude Fizički fakultet (60.000), Šumarski fakultet (72.000), Tehnološko-metalurški (66.000) i Rudarsko-geološki fakultet (57.000).

Školovanje za strane studente u okviru Univerziteta u Beogradu, tek predstavlja "luksuz", budući da se za njih cene školovanja kreću od 1.000 do 3.500 evra.

Inače, tokom prethodne akademske 2019/2020. godine, bila su organizovana tri upisna roka, a status brucoša ponelo je oko 13.000 studenata, dok je ostalo nešto preko 2.000 upražnjenih mesta.

Prijemni ispiti za upis na neke od beogradskih državnih fakulteta biće organizovani u ranim jutarnjim časovima, od 28. juna do 2. jula, u zavsinosti od fakulteta, dok je planirano da rezultati budu objavljeni najkasnije 5. jula do 16 sati.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media