OTKRIVEN SPOMENIK JEDNOM OD NAJVAŽNIJIH BEOGRAĐANA: Život mu je imao TRAGIČAN KRAJ, a svima nam je promenio ŽIVOTE!
Spomenik Buliju, Foto: Beoinfo

HUGO BULI

OTKRIVEN SPOMENIK JEDNOM OD NAJVAŽNIJIH BEOGRAĐANA: Život mu je imao TRAGIČAN KRAJ, a svima nam je promenio ŽIVOTE!

Hugo Buli je bio jevrejski student, Beograđanin koji je iz Nemačke doneo prvu fudbalsku loptu i osnovao fudbalsku sekciju pri Sportskom društvu Soko

Objavljeno: 12:31h

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i v.d. predsednika Fudbalskog saveza Srbije i predsednik Fudbalskog saveza Beograda Marko Pantelić otkrili su danas na Adi Ciganliji spomen-bistu Hugu Buliju, čoveku koji je doneo prvu fudbalsku loptu u Beograd.

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktor JP Ada Ciganlija Robert Đukić, članovi Fudbalskog saveza Beograda i predstavnici Jevrejske opštine Beograd.

Vesić je ovom prilikom podsetio da ove godine slavimo 125 godina fudbala u Beogradu i da je 12. maja 1896 godine osnovana prva loptačka sekcija pri Sportskom društvu Soko.

- To je bio pri fudbalski klub u Beogradu, a prva fudbalska utakmica u našem gradu odigrana je 19. maja 1896. godine. U međuvremenu je fudbal postao više od sporta, ali i važan deo ekonomije naše zemlje – rekao je Vesić.

On je dodao da je Hugo Buli jevrejski student, naš Beograđanin koji je iz Nemačke doneo prvu fudbalsku loptu i osnovao fudbalsku sekciju pri Sportskom društvu Soko.

- Ovaj spomenik znači da ne zaboravljamo ljude koji su značajni za početak i razvoj fudbala kod nas. Bio je čovek koji je čitav svoj život posveto fudbalu, bio je uspešan trener, stvarao je mnoge klubove i najzaslužniji je što mi danas imamo fudbal.

Stradao je 1941. godine u logoru Staro sajmište, ubijen od nacista kao i mnogi naši sugrađani Jevreji. Danas ga se sećamo ne samo zbog toga što je otac našeg fudbala već i zbog svega što nam je fudbal doneo. Danas kada slavim fudbal ne slavimo samo sportsku igru jer fudbal je društveni fenomen, najvažnija zabava čovečanstva – istakao je Vesić.

Marko Pantelić je rekao da je značajna asocijacija srpske prestonice svakako i sport gde fudbali ima vodeću ulogu.

- Uspesi najvećih beogradskih klubova kroz dosadašnju istoriju ostavili su dubok trag na mapi najpopularnijeg svetskog sporta. Beogradski fudbal je ozbiljan gigant koji se poštuje, a nesumnjive zasluge za to ima i čovek kome danas dižemo spomenik i to baš ovde na jednom od izvora budućih fudbalera. Hugo Buli je iz Berlina u kome je studirao doneo prvu fudbalsku loptu, a stanovništvo prestonice se vremenom sve više oprobavalo u ovom sport. Naš grad danas ima jednog klupskog šampiona Evrope i sveta i jednog finalistu Kupa šampiona, dva velika stadiona poznata svuda u svetu, puno poštovanih trenera, sudija i sportskih radnika - rekao je Pantelić.

On je dodao da će se uskoro Beograd i Srbija ponositi novim modernim nacionalnim stadionom koji će otvoriti novo poglavlje u razvoju našeg fudbala.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.