STRAŠNA DEPONIJA ISPOD GAZELE, SMEĆE SE GOMILA JER POJEDINCE MRZI DA IDU DO KONTEJNERA: Ruglo usred Beograda! FOTO
Most Gazela, Foto: Emilija Jovanović

ŠTA JE OVO?

STRAŠNA DEPONIJA ISPOD GAZELE, SMEĆE SE GOMILA JER POJEDINCE MRZI DA IDU DO KONTEJNERA: Ruglo usred Beograda! FOTO

Romsko naselje koje postoji više od 30 godina...

Objavljeno:

Život u siromaštvu iskusio je ne tako mali broj naših sugrađana, a broj onih koji ne mogu da zadovolje ni svoje osnovne životne potrebe sa svakom godinom je sve veći. Turbulentni događaji, koji su u protekle dve decenije obeležili Srbiju, ali i region, iza sebe su ostavili brojne žrtve tranzicije koje se ni danas nisu oporavile od posledica hronične nesigurnosti i nemaštine.

Ipak, „recepta” kako to postići nema, ali ima saglasnosti da do tog cilja nije nimalo lako doći.

A on podrazumeva stvaranje što boljih uslova života, u kojima će biti moguće zadovoljavanje osnovnih potreba, poput prehrane, zdravlja, obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja i učešća u društvenom i kulturnom životu...

Ekipa Espresa posetila je naselje Roma ispod Gazele. Na samom ulazu u naselje dočekala nas je staza smeća. Kako smo kasnije saznali od ljudi koji tu žive, smeće se godinama gomila jer je pojedincima mrsko da svoje otpatke i nepotrebne stvari odnesu do kontejnera.

Romsko naselje
foto: Emilija Jovanović

Nisu bili raspoloženi za priču, ali smo saznali da neki od njih jedva preživljavaju, dok drugi žive nešto lagodnijim životom.

Ovo romsko naselje opstaje više od 30 godina. Uglavnom, skoro sva deca idu u školu. Retko ko od njih dobija neku vrstu socijalne pomoći, preživljavaju ili tako što prose ili skupljaju limenke i plastiku po kontejnerima. Jedino im je ispod časti da kradu.

Nikad nismo krali, voda se plaća, struja se plaća. Danas sam izašla, porez sam morala da platim. Druga tarifa došla. Mi se nekako snalazimo i plaćamo, ali ima i onih koji nemaju odakle. Evo ona, ima sedmoro dece, muči se. Nema za hranu, kamoli za račune. Ide na kantu, vuče kao muško, priča jedan stanovnik ove zajednice.

1 / 7 Foto: Emilija Jovanović

Tvrde da imaju problema sa migrantima, a da su iste prijavili policiji.

Upali su nam u kuće, pokrali nam sve što su mogli. Čak su mi i lekove odneli, pumpice koje koristim. Ukrali su mi i telefon, samo što sam ga uzela na ugovor. Strašno je šta rade, priča žena koja je želela da ostane anonimna.

Žele da imaju jednaka prava kao i svi, jer kako kažu, poštuju državu Srbiju.

Podsećmo, više od hiljadu stanovnika nehigijenskog naselja ispod beogradskog mosta Gazela raseljeno je 2009. godine u šest gradskih opština, a deo je vraćen u mesta u kojima imaju prebivalište.

U akciji raseljavanja tada su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, vatrogasne službe, vodovoda i kanalizacije, gradskog zelenila, Beograd puta i drugih gradskih službi..

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.