PAMETNI SEMAFORI POČINJU DA REGULIŠU SAOBRAĆAJ KOD NAS! Da li će sada gužve u gradu biti manje?
ilustracija, Foto: News1/ Aleksandar Jovanović

ZANIMLJIVO!

PAMETNI SEMAFORI POČINJU DA REGULIŠU SAOBRAĆAJ KOD NAS! Da li će sada gužve u gradu biti manje?

Generalno opredeljenje grada je, kako ističu, da se izvrši modernizacija sistema za upravljanje saobraćajem u celom gradu

Objavljeno:

U Beogradu je u toku realizacija projekta modernizacije svetlosne saobraćajne signalizacije na 322 raskrsnice, čime će se na postojećim raskrsnicama sa semaforima uvesti sistem adaptibilnog upravljanja saobraćajnim tokovima, saznaje "Blic" u Sekreterijatu za saobraćaj.

- Suština ovog projekta jeste prilagođavanje rada semafora saobraćajnim opterećenjima na mreži, u realnom vremenu. Pod terminom "mreža" podrazumeva se skup raskrsnica u nekoj oblasti, na nekom koridoru i slično. Takva oblast naziva se zonom i sadrži uglavnom od 5 do 25 raskrsnica - govore iz Sekreterijata.

Funkcionalno, ukoliko se povećava broj vozila u zoni način rada semafora se menja u tom smislu da se produžavaju vremena za opsluživanje nekih korisnika, tako da, objašnjavaju iz Sekreterijata, ako na nekom od smerova počne značajno da raste opterećenje, taj smer će dobiti duže intervale zelenog kako bi se vozila bolje opslužila.

- U tom slučaju sistem menja način rada semafora i pokušava da optimizuje trajanje signala na raskrsnicama u zoni. Preispitivanje načina rada semafora vrši se u intervalima od 5 do 15 minuta. Pored adaptibilnog sistema treba naglasiti i karakteristiku da se zelena vremena generalno racionalno dodeljuju korisnicima, što znači da se dodela zelenog vremena nekom korisniku vrlo često zasniva na proveri da li je isti iskazao zahtev za opsluživanjem - kažu nam.

Generalno opredeljenje grada je, kako ističu, da se izvrši modernizacija sistema za upravljanje saobraćajem u celom gradu.

- Obzirom da to zahteva veliki obim radova i sredstava, modernizacija će se odvijati u skladu sa realnim potrebama i mogućnostima. Planirano je da realizacija ovog projekta traje do septembra 2022. godine - zaključuju iz Sekreterijata za saobraćaj grada Beograda.

Bonus video:

02:30

5 uhapšenih na Zvezdari zbog droge

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.