PRESTONICU SRBIJE ĆE ULEPŠAVATI JOŠ JEDAN SPOMENIK: Reč je o spomeniku koji čekamo DUŽE OD OSAM DECENIJA
Beograd, Foto: Tanjug

vest

PRESTONICU SRBIJE ĆE ULEPŠAVATI JOŠ JEDAN SPOMENIK: Reč je o spomeniku koji čekamo DUŽE OD OSAM DECENIJA

– Očekujemo da do kraja ove, eventualno početkom sledeće godine Beograd konačno dobije spomenik koji čekamo duže od osam decenija – istakao je Vesić

Objavljeno:

Kako je saopšteno, danas je u Starom dvoru održana sednica Odbora za podizanje spomenika Diani Budisavljević, kojoj je predsedavao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Sastanku je prisustvovao glavni urbanista Marko Stojčić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković. Vesić je precizirao da je ovo bila treća sednica, te da je došlo vreme da se raspiše konkurs.

– Grad Beograd će narednih dana raspisati konkurs putem kojeg će pozvati vajare, arhitekte i umetnike da se jave i predlože rešenje za spomenik. Takođe, danas smo izabrali žiri koji će odlučivati o izgledu budućeg spomenika i ovom prilikom izražavam veliko zadovoljstvo što su u njemu ljudi koji imaju veliki lični ugled i koji će dati svoj doprinos da spomenik bude onakav kakav Diana Budisavljević i zaslužuje – rekao je Vesić.

Precizirao je da je predsednik tog žirija Leon Kojen.

– Očekujemo da do kraja ove, eventualno početkom sledeće godine Beograd konačno dobije spomenik koji čekamo duže od osam decenija – istakao je Vesić.

Leon Kojen je rekao da podizanjem spomenika Diani Budisavljević Beograd vraća dug koji traje decenijama, znatno više od pola veka.

– Pod komunističkim režimom njeno plemenito delo čudesnih razmera bilo je skrivano, ostalo je nepoznato generacijama i generacijama ljudi. Posle pada komunizma sve se nastavilo kako je i započeto 1945. godine. Beograd ne samo da nema spomenik Diani Budisavljević nego nema ni spomenik jasenovačkim i drugim žrtvama ustaškog terora. Nadam se i uveren sam da će se to ispraviti narednih godina. Kultura sećanja u Srbiji nije ono što bi morala da bude i svaki korak kojim se to ispravlja dobrodošao je i ima veliki značaj. Nadam se da ćemo dobiti i umetnički i moralno adekvatne značajne predloge i da ćemo moći da izaberemo umetničko ostvarenje koje će dostojno svedočiti o velikom podvigu Diane Budisavljević – istakao je Kojen.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.