ANGIO-SALA U BATAJNICI POČINJE SA RADOM 17. FEBRUARA! Svake sedmice neko od pacijenata doživi infarkt!
Bolnica/ilustracija, Foto: Printscreen/Tanjug/AP

užas

ANGIO-SALA U BATAJNICI POČINJE SA RADOM 17. FEBRUARA! Svake sedmice neko od pacijenata doživi infarkt!

Primetio je da zemlje u okruženju ponovo uvode lokdaun i da se u pojedinim, kao što je Crna Gora, vraćen i policijski čas.

Objavljeno:

U kovid bolnici Batajnica u sredu 17.februara biće puštena u rad angio-sala za zbrinjavanje kardioloških pacijenata zaraženih korona virusom, najavio je danas zamenik direktora Kliničkog centra Srbije (KCS) Jovica Milovanović.

On je kazao da se u kovid bolnici u Batajnici, gde je na lečenju 420 zaraženih virusom korona, svake sedmice neko od pacijenata doživi infarkt zbog čega je, kaže, odlučeno da se u toj ustanovi posle praznika otvori angio-sala.

''U saradnji Ministarstvo zdravlja i KCS nabavljena je i instalirana najmodernija oprema za angio-salu, a formirali smo koronarnu jedinicu u kojoj su lekari koji će raditi koronarografije, angiografije, ugradnju stentova, privremenih pejsmejkera...'', rekao je Milovanović za K1 televiziju.

On je primetio da je još uvek veliki broj novozaraženih i da su se građani opustili u pridržavanju mera, pre svega, zato što su se, kako kaže, umorili od epidemije koja predugo traje.

''Ljudi su se umorili od držanja distance, nošenja maske, ali treba da pomisle kako je lekarima koji su 11 meseci u kovid sistemu. Tu je i psihološki momenat i činjenica da je veliki odziv za vakcinaciju, da nam stalno stižu nove količine vakcina i da se dnevno vakciniše više od 30.000 građana'', kazao je Milovanović.

Apelovao je na građane ''za još malo strpljenja'' i naglasio da je potrebno da se više od dva miliona građana vakciniše kako bi se smanjio broj zaraženih.

Kako kaže, kada se dostigne cifra od više od tri miliona vakcinisanih moći ćemo da kažemo da smo pobedili koronu.

Primetio je da zemlje u okruženju ponovo uvode lokdaun i da se u pojedinim, kao što je Crna Gora, vraćen i policijski čas.

''Mi smo to imali samo na početku, dobro je da se ne zatvarmo, ali treba podsetiti ljude da sve od nas zavisi. Ako se nastavi ovaj tempo vakcinacije, odziv građana i prliv vakcina, realno je da do kraja juna imamo tri miliona vakcinisanih sa dve doze'', rekao je Milovanović.

Podsetio je da je potrebno tri nedelje posle druge doze vakcine da se razvije imunitet koji može da zaštiti od infekcije i naglasio da građani treba da nastave da se pridržavaju mera zaštite i da ''nema opuštanja'' posle prve doze.

Na pitanje koliko je potrebno zdravstevnom sistemu da se oporavi od epidemije kovida-19, Milovanović je kazao da se to može očekivati kada kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu budu dovoljne za zbrinjavanje obolelih od korone.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.