Vesić: Uređenje Makiškog polja je vizija Branka Pešića...
Goran Vesić, Foto: Beta

stav

Vesić: Uređenje Makiškog polja je vizija Branka Pešića...

On je to objavio na svom Fejsbuku reagujući na protest građana protiv plana detaljne regulacije za Makiško polje....

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je Beograd ozbiljan grad u kojem se svi kapitalni projekti realizuju u skladu sa planskim dokumentima usvojenim godinama, a nekada i decenijama ranije, kao i da je takav slučaj sa Makiškim poljem.

On je to objavio na svom Fejsbuku reagujući na protest građana protiv plana detaljne regulacije za Makiško polje za koji tvrde da ugrožava vodosnadbevanje građana.

Kako je objasnio, građani ne treba da brinu jer naučni institut "Jaroslav Černi" stoji iza svake studije, a da JKP Beogradski vodovod daje veoma stroge uslove za zaštitu vodoizvorišta, koji moraju da budu ispunjeni.

"Smešno mi je kada vidim kako pojedinci i neke nevladine organizacije optužuju da istorija Beograda počinje od sadašnje vlasti i kako mi, navodno, prekidamo kontinuitet vizije razvoja Beograda koju je postavio Branko Pešić, jedan od najuspešnijih gradonačelnika Beograda", napisao je Vesić.

Kako je rekao da optužbe da se uređenjem područja Makiškog polja ugrožava vodoizvorište, pokazuje koliko malo znaju oni koji to govore, jer se Blokovi 44, 55 i 70, planom iz 1974. godine, nalaze u zoni zaštite vodoizvorišta.

"Potpuno je logično da Beograd, kao grad koji leži na dve reke, ima puno tačaka koje spadaju u zone zaštite vodoizvorišta", napisao je Vesić.

On je objasnio da je još 1959. godine na Makiškom polju predviđena izgradnja centralne železničke stanice, kao i da je nekoliko godina kasnije ovaj plan ostvaren kada se u njegovu realizaciju uključila i SANU i projektant Branko Žeželj.

Vesić dalje navodi da je 10 godina kasnije, 1969. godine, razvoj Makiškog polja kao glavne beogradske ranžirne stanice predviđen i planom koji je donela Skupština grada Beograda, predvođena gradonačelnikom Brankom Pešićem, a plan predstavljen tri godine kasnije predviđao je ne samo izgradnju saobraćajne infrastrukture, već i stambene komplekse.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.