KAKAV PRIZOR NA ADI CIGANLIJI: Zbog zagađenja i SMRADA, omiljeno izletište Beograđana naselili LABUDOVI! (FOTO)
Ada Ciganlija, ilustracija, Foto: Darko Vojinović, Espreso

svi su bili u čudu

KAKAV PRIZOR NA ADI CIGANLIJI: Zbog zagađenja i SMRADA, omiljeno izletište Beograđana naselili LABUDOVI! (FOTO)

U noći između subote i nedelje, Ada Ciganlija je bila puna labudova, divnih životnja koje su preletele rukavac kako bi se našle u samom jezeru...

Objavljeno:

Hladno, maglovito, ali povremeno i sunčano vreme, mami danima veliki broj Beograđana na omiljeno izletište - Adu Ciganliju.

Mnogi od njih odlučuju se za šetnju, ali ima i onih koji žele da sednu i sunčaju se po poslednji put ove godine.

Međutim, pored lepog vremena, glavna tema među skoro svim posetiocima Ade bio je prilično jak smrad koji se mogao osetiti u većem delu Ade Ciganlije.

Ima i onih koji uživaju u sportu, pa biraju večernji termin kako bi šetali ili trčali oko Ade. Jedna od njih bila je i čitateljka portala Espreso.co.rs koja nam je poslala nesvakidašnje slike.

foto: Espreso.co.rs
foto: Espreso.co.rs

Naime, u noći između subote i nedelje, Ada Ciganlija je bila puna labudova, divnih životinja koje su preletele rukavac kako bi se našle na samoj Adi. Mogla su se videti čitava jata labudova, ali i pataka koji nisu mogli da podnesu zagađenje koje se već dugo oseća u vazduhu.

Naime, o celokupnoj situaciji su obaveštene i nadležne službe. Inspektori Agencije za zaštitu životne sredine su još 27. oktobra izašli na teren i uzeli uzorke vode.

Analize su pokazale da postoji deficit kiseonika u vodi Topčiderske reke, a vrednosti amonijačnog azota i ortofosfata, kako je zaključeno, "pripadale su najnižoj petoj kategoriji". Ili u prevodu voda je veoma zagađena!

Ovo, međutim, nije ni prvi ni poslednji ovakav slučaj. Tako smo u septembru 2016. imali veliki pomor ribe upravo na mestu gde se Topčiderka uliva u Savu, a slike su delovale prilično šokantno.

Nadležni su u više navrata najavljivale rešavanje ovog problema, ali se uvek sve završavalo na privremenoj sanaciji.

Iz Uprave Ade Ciganlije, navodeći da nisu oni nadležni, novinare 24/7 uputili su na JVP “Beogradvode”, ali su i oni “oprali ruke” od ovog problema, ističući da nisu zaduženi za kvalitet vode u rekama.

Naime, nadležnost vezana za vodotokove prvog reda, u koje spada i Čukarički rukavac, kao deo reke Save, prešla je na JVP “Srbijavode”, na osnovu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama.

Međutim, kako su ranije izjavljivali iz ovog preduzeća, ni oni nisu zaduženi za čišćenje priobalja, jer u njihovom opisu poslu nema komunalne delatnosti. Paktično, zbog rupe u zakonu, niko nije zadužen za uređenje obala, pa je taj posao “prepušten” samo savesti građana i povremenim akcijama čišćenja.

Dok priroda ne učini svoje, odnosno glavni tokovi odvuku i mirise ka Dunavu, izgleda da će žitelji ovog dela Čukarice morati i dalje da se “bore” sa smradom fekalija i kanalizacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.