KORAK VIŠE, ŠEĆER NIŽE: Besplatni časovi narodnih igara i folklora za decu od 4 do 10 godina, koja imaju dijabetes
Uključivanje u rad folklornog društva, druženje sa vršnjacima i fizička aktivnost su prepoznati kao načini da se pomogne deci koja žive sa dijabetesom tipa 1 da se osamostale i nauče da se nose sa izazovima koji su pred njima, Foto: Promo

HUMANO

KORAK VIŠE, ŠEĆER NIŽE: Besplatni časovi narodnih igara i folklora za decu od 4 do 10 godina, koja imaju dijabetes

Dijabetes tipa 1 je bolest savremenog doba, koja je sve više vidljiva kod dece u ranom uzrastu, kako u svetu tako i u našoj zemlji

Objavljeno:

Umetnički centar „Talija'', uz podršku Sekretarijata za privredu Gradske uprave grada Beograda, Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja za borbu protiv dijabetesa Grada Beograda „Plavi Krug'', Grupe podrške roditeljima dece koja žive sa dijabetesom tipa 1 „Plavi Kružić'' i Dečjeg kulturnog centra Beograd, organizuje besplatne časove narodnih igara i folklora za decu uzrasta od 4 do 10 godina koja žive sa dijabetesom tipa 1.

Dijabetes tipa 1 je bolest savremenog doba, koja je sve više vidljiva kod dece u ranom uzrastu, kako u svetu tako i u našoj zemlji. Zbog čestog merenja nivoa šećera u krvi, davanja insulina, posebnog režima ishrane i življenja, deca sa dijabetesom tipa 1 vrlo često su izložena izrugivanju vršnjaka i nazivanju pogrdnim imenima. U takvim situacijama, ta deca se povlače u sebe i dodatno se izoluju.

Uključivanje u rad folklornog društva, druženje sa vršnjacima i fizička aktivnost su prepoznati kao načini da se pomogne deci koja žive sa dijabetesom tipa 1 da se osamostale i nauče da se nose sa izazovima koji su pred njima.

Druženje sa vršnjacima iz čitavog sveta i razmena iskustava dece sa dijabetesom, koja imaju slična interesovanja izražavajući se kroz igru i muziku, doprinosi socijalizaciji dece sa dijabetesom kroz zajedničke probe, turneje i koncerte sa ansamblima narodnih igara, pevačkim grupama i narodnim orkestrima za decu i mlade.

foto: Promo

Pored socijalizacije, važan segment ove akcije jeste edukacija i savetovanje roditelja, nastavnika, učitelja i šire zajednice. Kroz lična iskustva, putem prezentacija i radionica, javnost će imati priliku da sazna kako prepoznati znakove hipoglikemije i hiperglikemije, što može biti od presudnog značaja u mnogobrojnim svakodnevnim situacijama, pa čak i spasiti nečiji život, potom kako na putovanjima i u različitim vremenskim zonama regulisati nivo šećera u krvi, kako postići osećaj sigurnosti pri osamostaljivanju i odvajanju dece od roditelja tokom turneja i dr.

Prvi koncert u okviru akcije „Korak više, šećer niže'' biće održan u subotu, 17. oktobra, u 12 časova, u Dečjem kulturnom centru Beograd, Takovska 8, nakon koga će biti organizovano savetovanje i prezentacija dece sa dijabetesom tipa 1 i njihovih roditelja. Ulaz je slobodan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.