STARI SAVSKI MOST HOĆE DA PRESELE U SREMSKU MITROVICU? Nova inicijativa je zatekla sve, ima i PRORAČUN
Stari Savski most, Foto: Nebojša Mandić

neizvesno

STARI SAVSKI MOST HOĆE DA PRESELE U SREMSKU MITROVICU? Nova inicijativa je zatekla sve, ima i PRORAČUN

Beogradska vlast je najavljivala da će most demontirati a njegovu konstrukciju premestiti na lokaciju parka Ušće

Objavljeno:

Već nekoliko godina beogradska stručna javnost sukobljava se mišljenjima treba li premeštati Stari most na Savi koji spaja Novi Beograd sa starim delom grada.

Dok sa jedne strane gradska vlast na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem zdušno podržava demontiranje i premeštanje ovog mosta, oponenti smatraju da most ne treba dirati jer predstavlja kulturno-istorijsku znamenitost i praktično je poslednji sačuvani most iz Drugog svetskog rata.

Podsećamo, taj most je izgradila nemačka vojska 1942. godine a njegovo rušenje 1944. godine, prilikom oslobađanja Beograda, sprečio je učitelj Miladin Zarić.

Beogradska vlast je najavljivala da će most demontirati a njegovu konstrukciju premestiti na lokaciju parka Ušće, no u poslednje vreme pojavio se i predlog grupe Mitrovčana da se ovaj most otkupi i prebaci u grad na Savi kako bi se ponovo spojile dve mitrovačke obale upravo na mestu na kojem se nekada nalazio pontonski most, izmešten još 1977. godine.

Naime, u ovom trenutku, da bi se iz Mačvanske Mitrovice prešlo automobilom u Sremsku Mitrovicu potrebno je voziti okolo desetak kilometara do tzv. motornog mosta, jer između centara ova dva naselja postoji samo pešački most.

Po nekim proračunima, izmeštanje beogradskog Starog mosta na Savi bi koštalo oko 150 miliona dinara, a njegovo montiranje i utvrđivanje na obe mitrovačke obale ne više od trećine te vrednosti. Tih nekoliko stotina miliona dinara, koliko bi koštalo ovo izmeštanje, moglo bi vrlo brzo da se nadoknadi povećanjem cene vrednosti građevinskog zemljišta na mačvanskoj obali, upravo na mestu gde se nekada nalazilo Brodogradilište “Sava”, a gde se trenutno, u vlasništvu grada, nalazi gotovo 4 hektara praznog zemljišta.

Na kraju krajeva, i sam grad bi se utvrdio na obe obale kako i dolikuje centralnom mestu Sremskog regiona, sa mogućnošću izgradnje novih naselja u širem centru grada (sa mačvanske strane), a ne negde na dalekoj periferiji, ka Fruškogorju, na plodnim oranicama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sremskomitrovački portal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.