DO 20. JULA ĆE TRAJATI TESTIRANJE ĐAKA PRVAKA: Na ovoj BG lokaciji je i ove godine NAJVEĆA GUŽVA
Ove godine roditelji ne moraju da skupljaju neophodna dokumenta, već ih škola nabavlja po službenoj dužnosti, Foto: Zoran Jevtić

VAŽNO ZA RODITELJE

DO 20. JULA ĆE TRAJATI TESTIRANJE ĐAKA PRVAKA: Na ovoj BG lokaciji je i ove godine NAJVEĆA GUŽVA

Ove godine roditelji ne moraju da skupljaju neophodna dokumenta, već ih škola nabavlja po službenoj dužnosti

Objavljeno:

Testiranje budućih đaka prvaka u beogradskim osnovnim školama trajaće do 20. jula. Prijavljivanje dece je u toku, putem portala "e-uprava", a roditelji koji to još nisu učinili mogu podneti prijavu do 10. jula. Kako bi im se izašlo u susret, zbog posla ili drugih obaveza, roditelji mogu sami izabrati termin i satnicu koja im odgovara, tako da su mnoge škole dale mogućnost za testiranje i posle podne.

Rekorder po broju prijavljenih predškolaca je, kao i prošle godine, OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu sa 360 molbi za upis u prvi razred. Problem je što će, umesto 11 odeljenja prvog razreda, koliko ih je bilo prošle godine, ova škola upisati osam, odnosno 240 đaka. Razlog da nova generacija prvaka po brojnosti ne bude ista kao i prošle godine, jeste manjak prostora, pišu "Novosti".

- Do sada su zakazani termini za testiranje 180 učenika, a sledeće nedelje će biti i novi. Obavestili smo školsku upravu da imamo više zainteresovanih od dozvoljene upisne kvote, ali i mogućnosti. Među zainteresovanima ima dece koja teritorijalno ne pripadaju nama. Očekujemo da ćemo dobiti odobrenje za "proširenje" odeljenja sa po nekoliko učenika, tako da ukupan broj upisanih prvaka bude kao i prošle godine, oko 310 - kaže za Novosti Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić".

foto: EPA / ALESSANDRO DI MARCO

Savić navodi da roditelji imaju rok do 10. jula da prijave buduće prvake za testiranje kod psihologa i pedagoga. On ističe da je određeni broj prijava na čekanju. Ne isključuje se mogućnost, ako budu upisana sva deca, da se nastava organizuje u tri smene.

Škola nabavlja dokumentaciju

Ove godine roditelji ne moraju da skupljaju neophodna dokumenta, već ih škola nabavlja po službenoj dužnosti. Za upis u prvi razred potrebni su izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta i lekarsko uverenje. Očekuje se da će 1. septembra u školske klupe sesti oko 16.000 đaka prvaka. Krajem avgusta đaci će znati kod koje učiteljice su raspoređeni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.