ROK ZA MONTAŽU STATUE STEFANA NEMANJE JE 45 DANA: Evo kada se očekuje završetak radova na Savskom trgu
ilustracija, Foto: Emilija Jovanović, WWW.GRADNJA.RS / PRIVATNA ARHIVA, Grad Beograd

novi centar beograda

ROK ZA MONTAŽU STATUE STEFANA NEMANJE JE 45 DANA: Evo kada se očekuje završetak radova na Savskom trgu

Završetak obnove Savskog trga pomera dopremanje spomenika iz Rusije. Prvo se postavlja konstrukcija visoke 23 metra

Objavljeno:

U SKLOPU radova na rekonstrukciji Savskog trga, čiji se kraj, prema najnovijim informacijama, očekuje u drugoj polovini septembra, predviđena je i izgradnja nove kanalizacione crpne stanice, kod bisokopa "Partizan". Svi kolektori koji su bili povezani na staru kanalizacionu crpnu stanicu, biće povezani na novu, kapaciteta sedam kubnih metara u sekundi. Bez obzira na to što nije reč o malom poslu, najveći deo vremena oduzeće dopremanje i montaža spomenika Stefana Nemanje, a ne crpna stanica.

- U Savskoj ulici postoji više kolektora opšteg tipa, koji primaju i upotrebljenu i atmosfersku vodu, a koji su dimenzija od 60 sa 110 centimetara do 135 sa 250 centimetara. Kolektori iz Savske ulice prikljupljaju vodu iz blokova između ulica Sarajevske i Savske, a kolektor iz Karađorđeve prikuplja vodu iz pravca Pariske i Gavrila Principa. Dakle, ovi kolektori će biti povezani na novu crpnu stanicu - kažu u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Gradski urbanista Marko Stojčić kaže da će nadzemni deo postojeće crpne stanice, koja se nalazi kod bolnice "Sveti Sava", biti porušen, dok će podzemni biti zatrpan. Kaže i da je ta nova stanica tehnološki modernija, pa će bolje i raditi. To neće uticati na kvalitet radova same saobraćajnice, jer veza između Nemanjine i Savske upravo prolazi preko crpne stanice.

- Ono što nama pomera rokove jeste spomenik Stefana Nemanje, koji treba da bude dopremljen iz Rusije. Nadamo se da će situacija po pitanju virusa korona u toj zemlji narednih dana biti povoljnija, kako bi konvoj šlepera teških više desetina tona krenuo ka Srbiji. Kad stignu kamioni, trebalo bi da dođu autor spomenika i radnici. Statua visine sedmospratnice stiže u delovima i oni će je sastavljati na samom trgu. Montiranje i postavljanje će trajati najmanje 45 dana - kaže gradski urbanista.

Prema Stojčićevim rečima, tek onda može da usledi uređenje partera oko spomenika. Kako tvrdi, teški kamioni bi uništili ploče, ako bi ih sada majstori postavili, a potrebno im je ostaviti i prostora za manevrisanje prilikom istovara i montaže.

OD JUNA I KROZ SAVSKU ULICU

PREMA najavi gradskog urbaniste, saobraćaj od Nemanjine ka Savskoj ulici biće pušten početkom juna.

- Prvo smo hteli da tu vezu pustimo dve nedelje posle veze sa Karađorđevom. Onda su iz Sekretarijata za saobraćaj kazali da ta saobraćajnica nije toliko kritična za odvijanje saobraćaja i da može da se sa njom sačeka. A nama je tako bilo lakše, jer smo izbegli da vozila idu kroz gradilište. Sada se ukazala potreba da se pojača odvijanje saobraćaja u tom delu. Zato će početkom juna proraditi i deonica od Nemanjine ka Savskoj kao privremena veza.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.