PO NJEMU JE NASTAO ČUVENI LIK IZ SERIJE OTPISANI: Saznajte sve o JANKU JANKOVIĆU!
Janko Janković, Foto: Wikipedia

DA LI STE ZNALI?

PO NJEMU JE NASTAO ČUVENI LIK IZ SERIJE OTPISANI: Saznajte sve o JANKU JANKOVIĆU!

Poslat je na Banjicu, gde je postupak protiv njega trajao do aprila 1944, kada je streljan

Objavljeno:

Janko Janković, čuveni komunistički trojanac u redovima neprijatelja. Od 30-ih godina radio je u policijskoj upravi Beograda, povezavši se sa KPJ.

Nakon okupacije Jugoslavije nastavio je rad u policiji, održavajući u tajnosti veze sa KPJ. Napredujući u karijeri, a i kao kum Boška Bećarevića i čovek od poverenja, postao je šef kartoteke Specijalne policije, što mu je pružalo dragocene podatke koje je prosleđivao članovima NOP-a.

Njegov obaveštajni rad pružao je članovima KPJ informacije o planiranim provalama, hapšenjima, ubačenim agentima Specijalne policije, držanjima uhapšenih komunista prilikom ispitivanja itd.

Jankova sreća se okrenula kada je oktobra 1943. godine uhapšena Vera Miletić, kod koje su nađena mnogobrojna dokumenta i koja je pod mučenjem odala mnoge komuniste, a preko jedne cedulje je identifikovan Jankov rukopis i on je uhapšen. Poslat je na Banjicu, gde je postupak protiv njega trajao do aprila 1944, kada je streljan.

Po liku Janka Jankovića rađen je lik Slavka u seriji Otpisani, kog glumi Miroljub Lešo.

foto: Printscreen

Da li ste vi gledali Otpisane? Ko vam je omiljeni lik? Da li ste znali kako je nastao lik Slavka? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.