BAGERI SPREMNI: I ove godine se ruše nelegalni objekti u Beogradu
Bageri i ove godine ruše nelegalne objekte u Beogradu, Foto: Stefan Kojić

NE PRESTAJU

BAGERI SPREMNI: I ove godine se ruše nelegalni objekti u Beogradu

Kaže da inspekcija ne pravi razliku, da li je reč o stambenom ili poslovnom objektu

Objavljeno:

Gradska građevinska inspekcija nastaviće i tokom ove godine da ruši nelegalno izgrađene objekte u Beogradu, bez obzira da li je reč o privatnim kućama ili komercijalnim objektima, a za ovu namenu izdvojeno je 135 miliona dinara.

U prethodnoj godini, kažu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, građevinska inspekcija otvorila je 21.000 novih predmeta, a svega 40 inspektora obavilo je više od 5.000 redovnih i vanrednih inspekcijskih kontrola.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović očekuje da u narednom periodu bude zaposleno još građevinskih inspektora jer je stav Grada, napominje, nulta tolerancija za divlju gradnju.

"U 2019. građevinski inspektori našeg Sekretarijata izvršili su preko 5.000 redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora i te inspekcijske kontrole rezultirale su donošenjem različitih vrsta rešenja, od obustave radova, zabrane korišćenja objekta do rešenja o uklanjanju objekata", rekla je Božović za Tanjug.

Prošle godine, navodi, srušen je 21 bespravno izgrađeni objekat na teritoriji glavnog grada, zatvoreno je više od 450 gradilišta i podneto preko 300 krivičnih i drugih kaznenih prijava.

Kaže da inspekcija ne pravi razliku, da li je reč o stambenom ili poslovnom objektu a kao primer podseća na zgradu od 6.000 kvadrata u Velikom Mokrom Lugu koja je prošle godine porušena.

Osnovni prioritet i kriterijum kojim se vodi inspekcija je, kaže, zaštita javnog interesa, zaštita bezbednosti građana i dece, pa su tako, podseća, prošle godine srušene zgrade koje su bile u, ili pored, školskih dvorišta.

Božović ističe da u glavnom gradu 40 inspektora rešava 21.000 novih predmeta što, kaže, govori koliko je obiman posao u pitanju.

Očekuje da u narednom periodu bude zaposlen veći broj inspektora koji bi pomogli kolegama u rešavanju pitanja nelegalne gradnje u glavnom gradu, a Božovićeva poziva sugrađane da zidaju u skladu sa zakonom.

"U suprotnom, mogu očekivati krivičnu odgovornost, rušenje objekta, a na kraju i naplatu troškova tog rušenja", upozorava ona.

Grad Beograd odvojio je za ovu godinu 135 miliona dinara za uklanjanje bespravnih objekata pa se u narednom periodu očekuje unapređenje efikasnosti rada inspekcije a pravi rezultat rada inspektora videće se u godinama pred nama, rekla je Božović za Tanjug.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agecnije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.