USVOJEN NAJVEĆI BUDŽET BEOGRADA U ISTORIJI: Za gondolu 420, za jarbol 56 miliona, ali to nije sve
Sednica Skupštine grada Beograda, Foto: Dado Đilas

PALA ODLUKA!

USVOJEN NAJVEĆI BUDŽET BEOGRADA U ISTORIJI: Za gondolu 420, za jarbol 56 miliona, ali to nije sve

Budžet za 2020. zajedno sa opštinskim iznosi oko 143 milijarde dinara

Objavljeno:

Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su Budžet za 2020. koji zajedno sa opštinskim iznosi oko 143 milijarde dinara ili oko 1,2 milijarde evra. Za usvajanje budžeta glasalo je 59 odbornika, dok je osam njih bilo protiv te odluke.

Gradski budžet za 2020. godinu najveći je u istoriji grada, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić navodeći da je budžet viši za 9,6 odsto ili za 12.5 milijardi dinara u odnosu na 2019. godinu.

Budžet je u odnosu na ovu godinu veći za 9,6 odsto ili za oko 12,5 milijardi dinara, a predviđeni deficit je 3,37 odsto ili 3,4 milijarde, ali je u potpunosti pokriven suficitom prenetim iz ove godine.

"Osim što je istorijski", istakao je Vesić na današnjoj sednici Skupštine Grada Beograda, "budžet je i reformski, jer nas uvodi u promene i trasira dalji put tim promenama u Beogradu".

Istakao je da je planirano podizanje dva kredita, od 31 milion evra za kupovinu autobusa za javni prevoz i 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava.

Vesić je rekao da Beograd stvara 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije i u njemu se najviše gradi.

"Ove godine je izdato dozvola za više od milion kvadrata i trenutno radi 352 krana", rekao je Vesić.

Najveći prihodi u budžetu očekuju se između ostalog i od, kako je rekao, poreza na dohodak građana, poreza na imovinu, a od dobiti javnih preduzeća u budžet će se sliti oko 5,5 milijardi dinara.

foto: Ana Paunković

Investicije će prema njegovim rečima u 2020. godini iznositi oko 22 milijarde dinara, plus još osam milijardi za kupovinu opreme.

On je rekao da je Beograd stara prestonica i da želi da se takmiči sa Bečom, Rimom, Parizom.

Vesić je naveo da biti štampan i građanima podeljen informator kako bi mogli da vide kako se troši novac, kao i da je usvojeno nekoliko stotina predloga građana.

Vesić rekao je danas da je u budžetu Grada za 2020. godinu izdvojeno 420 miliona dinara za izgradnju gondole koja povezuje Beogradsku tvrđavu i parka Ušće, koja će se na upravljanje predati javnom preduzeću Skijališta Srbije.

"Beograd će, nakon predaje gondole Skijalištima Srbije, ostati vlasnik u srazmeri sa uloženim sredstvima", rekao je Vesić novinarima u Skupštini Grada posle usvajanja budžeta za 2020. godinu.

Gondola će biti dužine oko kilometar, stanica će se na jednoj strani nalaziti u blizini pristaništa i Beton hale, a na drugoj na mestu gde je sada skejt park.

Skijališta Srbije su krajem 2016. raspisala tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju gondole-žičare radi povezivanja atraktivnih lokaliteta savskih obala, odnosno Beogradske tvrđave i parka Ušće.

foto: Nebojša Mandić

Gondola treba da prevozi 3.000 ljudi na sat u oba smera brzinom od dvadesetak kilometara na čas, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosilo bi pet minuta.

U planu je da žičara bude opremljena sa 30-35 kabina, svaka od njih mogla bi da primi između 10 i 35 putnika, a biće omogućen i prevoz bicikala i pristup osobama sa invaliditetom.

U budžetu su predviđena i sredstva za izgradnju jarbola na beogradskom Ušću, gde se spajaju Sava i Dunav, u iznosu od 327 miliona dinara od čega je 56 miliona predviđeno iz budžeta, a "oko 270 miliona pribaviće se iz sredstava ostalih budžetskih korisnika".

Prvobitno je bilo planirano da novi simbol Beograda bude visok čak 120 metara, a onda je odlučeno da ipak bude nešto manjih dimenzija, "samo" 80 metara, sa zastavom od 30 metara, koji bi bio vidljiv praktično iz svih delova prestonice.

Smanjena je i njegova cena, umesto ranije najavljenih 407 miliona dinara, predviđeno je da će koštati 327, a ideju za postavljanje jarbola je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.