IMAMO NAJJAČU TEORIJU ZAVERE U ISTORIJI SRBIJE! Biljana Srbljanović i TRG NIKOLE PAŠIĆA, samo ćemo toliko da kažemo
Trg Nikole Pašića biće rekonstruisan, Foto: Stefan Jokić, Damir Dervišagić, Ilustracija/Espreso.co.rs

da li je ovo moguće?

IMAMO NAJJAČU TEORIJU ZAVERE U ISTORIJI SRBIJE! Biljana Srbljanović i TRG NIKOLE PAŠIĆA, samo ćemo toliko da kažemo

Njena "pričica" o izgledu, značenju i anatomiji Trga Nikole Pašića širi se društvenim mrežama brzinom svetlosti

Objavljeno:

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića uskoro bi trebalo da počne. Mišljenja o istoj su podeljena. Međutim tumačenje izgleda ovog gradskog trga Biljane Srbljanović ostavila je sve bez reči, budući da je ona većinu komponenata na Trgu Nikole Pašić povezala sa - polnim organima.

Naime, njena "pričica" o izgledu, značenju i anatomiji Trga Nikole Pašića širi se društvenim mrežama brzinom svetlosti. Jedan/na od korisnika ove društvene mreže zapitao se da li "ova žena za sebe misli da je normalna"?!

Biljana Srbljanović, srpska dramaturškinja, političarka, borkinja za ženska prava, feministkinja, poznata po svojim liberalnim stavovima i podršci kojoj daje LGBT manjinama, još jednom je šokirala javnost svojim tumačenjem i stavom.

Njeno tumačenje anatomije gore pomenutog trga mnogi su stavili upravo u kontekst njenog društveno-političkog delovanja, pa su komentari na društvenim mrežama bili ni manje ni više nego brutalni.

Ona je najpre postavila pitanje o tome da li neko želi da razgovara o simbolici Trga Marksa i Engelsa (Nikole Pašića) i fontane *u njoj*? (naglasak na u njoj, jer se upravo u te dve reči krije cela dramaturgija njenog tumačenja).

Njeno tumačenje simbolike Trga Nikole Pašića, potkrepljeno je fotografijom nacrta istog.

- Na ovim crtežima je najzanimljivije ne samo to što je anatomija vulve (spoljni deo ženskog polnog organa) verno preneta u urbanističko rešenje do najsitnijeg detalja (uključujući i vestibulu, uretru i klitoris) već i to što su klitoris i labia minora istovremeno i penis koji je u samoj vagini, sa sve vodoskokom što nam život znači. Ne znam da li još da vam crtam? - napisala je Srbljanović.

Nakon što je ovo tumačenje podeljeno na društvenim mrežama, usledili su mnogobrojni komentari uz prozivke na njene feministički, liberalne stavove.

- Pretpostavljam da ova žena misli za sebe da je normalna? I niko da joj kaže: Sve i da je tako, pa šta? Ili odatle deduktivno sledi da Vesara ima pravo kad svu tu pornografiju hoće da sruši? - napisao/la je jedan/na od tviteraša uz podeli tumačenja Biljane Srbljanović i fotografiju Trga Nikole Pašića.

Prenosimo vam samo neke od komentara koji su usledili:

Neki su želeli da odbrane čast trga.

Drugi su govorili kako njoj kao feministkinji i borkinji za ljudska prava izgled Trga Nikole Pašića, koji prema tumačenju Biljane Srbljanović podseća na vaginu u čijoj unutrašnjosti se nalazi penis, ne bi trebalo da smeta:

Bilo je tu još provokacija na račun tumačenja, ali i njenih uverenja i svi do jednog su imali poprilično vulgarnu konotaciju:

Jedan tviteraš je ironično rekao kako je ona zapravo otkrila da je Beograd žensko, budući da je jedan trg u obliku vagine:

Drugi je ispričao jednu skeč pričicu o poseti psihijatru:

Bilo je i onih brutalnih:

Neki su podržali ovakvo tumačenje i rekli kako protiv te simbolike nemaju ama baš ništa:

Šta vi mislite o ovom tumačenju? Pišite nam u komentarima! Da li ste ikada pomislili da je neko imao ovakvu zamisao prilikom osmišljavanja trga?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.