SLEDI NAM I REKONSTRUKCIJA TRGA NIKOLE PAŠIĆA: Jedan od simbola BG imaće skroz drugačiji izgled
Trg Nikole Pašića, Foto: Printskrin: Bing Maps

saznajemo

SLEDI NAM I REKONSTRUKCIJA TRGA NIKOLE PAŠIĆA: Jedan od simbola BG imaće skroz drugačiji izgled

Ovaj impoznatni gradski trg biće slobodna površina, arhitektonski sličan Trgu republike

Objavljeno: 12:25h

Sledeće godine gradska uprava počeće sa renoviranjem Trga Nikole Pašića, Bezistana i trotoara oko Narodne skupštine.

Za "B92" ovo je potvrdio glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Ovaj impoznatni gradski trg biće slobodna površina, arhitektonski sličan Trgu republike.

foto: DRUŠTVO ARHITEKTA BEOGRAD

Prostor će biti nivelisan, osvežen novim sadnicama, a biće urađeno kompletno popločavanje. Fontana, koja od 1959. godine krasi ovaj prostor biće drugačija.

Gradski oci očekuju da radovi budu završeni do kraja 2020. godine.

"Imamo konkursno rešenje od pre četiri godine, a autori su isti, kao i oni koji su radili Trg republike. Namera nam je da kada dobijemo potpuno konkursnu dokumentaciju, počnemo sa radovima koji bi trebali da budu završeni do kraja 2020. godine. Po prvobitnom rešenju nije planirana fontana. Međutim, ja insistiram da se zadrži voda u nekom obliku. Jer, ipak, postoji duga tradicija te fontane. I ona ima svoj značaj. Radićemo neke korekcije projekata i fontana će biti u drugačijoj formi. I u građevinskom smislu, kao i smislu efekta koji će se postizati vodom", objašnjava Stojčić.

foto: DRUŠTVO ARHITEKTA BEOGRAD

Prema njegovim rečima, radiće se i rekonstrukcija Bezistana. Potrebno je da grad reši pitanje imovine za nekoliko parcela, pa da ceo prostor bude u vlasništvu Grada Beograda. Kada se reši birokratija, biće mnogo lakše da se uredi ovaj prostor koji je veoma frekventan.

"Bezistan će biti u duhu Trga Nikole Pašića. I u narednom periodu on će biti pešačka veza sa Terazijama", priča Stojčić.

foto: DRUŠTVO ARHITEKTA BEOGRAD

Prema njegovim rečima, u planu je i da se rekonstruiše potez od Doma Narodne skupštine do Vlajkovićeve. Parking se izmešta, da bi taj prostor imao reprezentativni izgled.

"Na uglu Vlajkovićeve i Kosovske gradiće se podzemna garaža. Nivelisaće se prostor u parku, pa on više neće biti u padu, već će biti ravan. Rešenje će biti kao prostor iznag garaže koja se nalazi kod Starog dvora. Plan, ali i veliki izazov je da sačuvamo zelene površine. Želja nam je da ukupni procenat zelenila nakon rekonstrukcije bude veći", objašnjava Stojčić.

foto: DRUŠTVO ARHITEKTA BEOGRAD

On naglašava, da će sigurno u konačnom zbiru biti više zelenila.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.