DA LI STE PROŠETALI NOVIM TRGOM REPUBLIKE? Nešto nedostaje! Mnoge stvari više neće biti tamo gde su nekad bile
Uklonjen sat na Trgu republike, Foto: Espreso.co.rs

SVE SE PROMENILO

DA LI STE PROŠETALI NOVIM TRGOM REPUBLIKE? Nešto nedostaje! Mnoge stvari više neće biti tamo gde su nekad bile

Orijentir za sastajanje na Trgu republike sada je uklonjen

Objavljeno:

Tokom radova na Trgu republike došlo je i do uklanjanja čuvenog Milenijumskog sata.

Rekonstrukcija Trga republike se bliži kraju, uveliko su vidljive konture ove centralne gradske zone koja bi, prema najavama nadležnih, trebalo da bude svečano otvorena 1. septembra.

Ostale promene, poput rušenja "Staklenca", izmeštanja trolejbuskog saobraćaja s ovog prostora, pretvaranja Vasine u pešačku zonu, ostavljene su za naredne faze, pre svega za vreme kad se na ovom prostoru bude gradila stanica za prvu liniju metroa.

foto: Espreso.co.rs

Ipak, nije da baš neće biti promena u izgledu Trga republike, a mi vam ovom prilikom ukazujemo na pet stvari kojih više neće biti na ovom centralnom gradskom trgu, omiljenom sastajalištu kako Beograđana, tako i turista.

1. Milenijumski sat

Mnogi su i ranije smatrali da takvoj skalameriji nije mesto na Trgu republike i da se nikako ne uklapa u okolinu. Posle 20 godina odlučeno je da se on skloni i izmesti ispred "Štark arene" na Novom Beogradu.

2. Fontana

Nadomak Kolarčeve ulice nalazila se fontana, okružena sa žardinjerama koja je bila poznata kao DNK fontana ili Fontana pod brezom. Odmah na početku radova na rekonstrukciji Trga republike ona je uklonjena.

3. Žardinjere

Dobar deo nekadašnjeg Trga republike zauzimale su betonske žardinjere koje su Beograđanima bile omiljene pošto su na njih mogli da sednu i čekaju prijatelje.

Umesto njih posađeno je drveće.

foto: Espreso.co.rs

4. Saobraćajna traka

Trg republike je dobio na vizuelnoj širini, ali je i bukvalno proširen. Kako se može videti na maketi, ukinuta je jedna saobraćajna traka između Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta na kojoj se nalazila autobuska stanica, ali i gde su se često parkirali "divlji" taksisti.

5. Bandere

Umesto manjih, ambijentalnih bandera, postavljene su velike koje su neki nazvali i "stadionskim reflektorima".

Na Tviteru se, kao i obično, moglo pročitati mnogo zanimljivih komentara na ovu temu, a jedan od njih potpisuje zabrinuti Beograđanin koji se pita - gde ćemo se sada nalaziti? Podsećamo, sat na Trgu bio je orijentir za sastajanje u centru prestonice.

Drugi pak govore kako je sat i do sada bio nepotreban, te da je dobro što je uklonjen.

Kako teku radovi na Trgu republike čije otvaranje je planirano za prve dane septembra pogledajte ovde:

Bonus video:

(Espreso.co.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.