ŠTA JE SKLONJENO S TRGA REPUBLIKE? Po završetku radova primetićete da jedna stvar NEDOSTAJE
Trg Republike, Foto: Printscreen/ YouTube

renoviranje uskoro završeno

ŠTA JE SKLONJENO S TRGA REPUBLIKE? Po završetku radova primetićete da jedna stvar NEDOSTAJE

Radovi će sigurno biti okončani 1. septembra, trenutno se najviše radi na postavljanju kocke na kolovozu

Objavljeno:

Tokom prvog vikenda nakon završetka radova na Trgu Republike, odnosno 7. septembra, imaćemo događaj u organizaciji Narodnog pozorišta u kojem će učestvovati ceo ansambl, oko 300 ljudi. Zakazan je koncert, razni performansi i tada ćemo videti Trg republike u punom sjaju, najavio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić gostujući na „Studiju B”.

On je podsetio da će radovi sigurno biti okončani do 1. septembra i rekao da se trenutno najviše radi na postavljanju kocke na kolovozu.

Plato trga je skoro završen i preostalo je da se postavi mobilijar. Neće biti velikih promena kada je saobraćaj u pitanju, što važi i za semafore, izuzev brzine koja će biti ograničena i definisana kao „režim usporenog saobraćaja”, a postojaće po jedna traka u svakom smeru – rekao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, ideja je da Trg republike bude veliki slobodan prostor, što će biti prvi takav slučaj u 150 godina dugoj istoriji ovog trga.

– Neće biti ničega što bi ometalo vizuelni identitet i imaćemo veliki slobodan prostor bez prepreka. Uz nova stabla koja smo postavili, postojaće i granitne klupe predviđene projektom, uz šest ili sedam „smart” klupa gde će građani i gosti našeg grada moći da dopunjuju baterije mobilnih telefona i povezuju se na bežični internet kao u svim većim gradovima u svetu. Kako bismo obezbedili dovoljno hladovine za prijatniji boravak, biće dodato i 12 manjih stabala u žardinjerama. Stabla koja su posađena biće kontrolisana u smislu visine i gustine krošnje nekoliko puta godišnje kako ne bi u potpunosti zaklonila Narodni muzej. „Deltin” sat će biti uklonjen sa Trga republike. Dugo smo tražili novu lokaciju i na kraju smo odlučili da bude premešten na plato „Štark arene” – istakao je Stojčić.

On je dodao da su ostaci „Virtemberške kapije”, po naloguZavoda za zaštitu spomenika kulture, u potpunosti konzervirani, ali i da je Trg republike previše atraktivna lokacija da bi taj deo prostora ostao otvoren, odnosno prekriven staklom. Kako je istakao, na pločama koje će prekrivati Trg republike biće obeleženi delovi ostataka kapije kako bi građani mogli da se informišu o svemu što se nalazi ispod površine, a što je važno za istoriju Beograda i Srbije.

Glavni gradski urbanista podsetio je da je prostor koji zauzima Vasina ulica veoma blizu mesta gde se nalazila glavna ulica Singidunuma, kao i da postoje indicije da se između Vasine i Studentskog parka nalazi veoma lep deo Singidunuma sa zidinama, freskama i rimskim pločicama.

– Zbog toga je pokrenuto veoma ozbiljno arheološko istraživanje. Ukoliko se pronađu ostaci, svakako će to biti nešto što bismo mogli da pokažemo čitavom svetu. To bi moglo da promeni plan o izgradnji javne garaže i ukoliko se to dogodi, garaža će biti „pomerena” na Trg republike – dodao je Stojčić.

Govoreći o izmenama projekta, on je istakao da se jedina izmena odnosila na sloj koji se nalazi ispod velilke kocke, pošto je bila planirana betonska ploča, a u razgovoru sa stručnjacima odlučeno je da se ipak radi od asfalta, čime je ušteđen novac, ali i trajanje radova „skraćeno” za dva meseca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.