IPAK SE NE RASTURA OVE GODINE! Poznato je kad se STARI SAVSKI MOST seli na novu lokaciju
Poznato je kad se STARI SAVSKI MOST seli na novu lokaciju, Foto: Nebojša Mandić

NOVITETI

IPAK SE NE RASTURA OVE GODINE! Poznato je kad se STARI SAVSKI MOST seli na novu lokaciju

Izgradnja novog, po rečima gradskih čelnika, modernijeg mosta, počeće tek kad se stvore svi optimalni uslovi za to

Objavljeno:

Uklanjanje Starog savskog mosta i izgradnja novog na njegovom mestu odloženi su, te će čitav proces, umesto ove godine, biti sproveden 2020. godine.

Naime, još uvek nisu završene sve pripremne faze koje su neophodne ne bi li proces izgradnje novog i uklanjanja starog mosta počeo.

- Još uvek su u toku ispitivanja koja se vrše u reci ne bi li se utvrdilo da li ima zaostalih bombi iz prethodnih ratova, a i sva potrebna dokumenta još uvek nisu obezbeđena – kaže Marko Stojčić, gradski urbanista.

Prvobitni plan je bio da uklanjanje Starog savskog mosta počne onda kada se završi postavljanje tramvajskih šina na Mostu na Adi, kako bi veza između starog i novog dela grada normalno funkcionisala. Tramvaji bi preko Mosta na Adi, prema najavama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, trebalo da krenu u prvoj polovini juna, ali ne i radovi u blizini Savskog trga.

Izgradnja novog, po rečima gradskih čelnika, modernijeg mosta, počeće tek kad se stvore svi optimalni uslovi za to, što realno nije moguće pre početka naredne godine jer se u ovom trenutku još radi na projektu samog mosta.

- Jako nam je bitno da građani imaju vezu između starog i novog dela grada, te stari most ne bismo uklanjali dok ne obezbedimo način da građani mogu nesmetano da prolaze ovim delom grada – objašnjava Stojčić.

Prilikom obelodanjivanja tačne lokacije na koju će biti preseljen Stari savski most, u martu ove godine, gradski čelnici su najavili da bi nova saobraćajnica nad Savom, koja će služiti samo pešacima i biciklistima, trebalo da bude gotova 2021. godine. S obzirom na odlaganje radova, jasno je da će i ovaj termin biti pomeren.

Podsećamo, prvobitni plan je bio da rasklapanje i uklanjanje Starog savskog mosta počne ovog leta, da bi nakon renoviranja 2021. bio postavljen između Bloka 70a i Ade Ciganlije. Postojale su tri opcije za postavljanje mosta sa novobeogradske strane. Pored ove koja je odabrana u Bloku 70a, i koja je bila najrealnija, preostale dve su bile u Bloku 45 i jedna između ove dve lokacije, ali bi u tom slučaju most prelazio preko špica Ade Huje. Lokacija u Bloku 70a, odnosno u produžetku Omladinskih brigada, odabrana je i jer je tu dobra veza sa gradskim prevozom pošto je u blizini okretnica autobusa 67, 76 i 708.

RASTAVLJANJE U DELOVE

Stari savski most, kako su ranije najavili iz Saobraćajnog instituta CIP, biće rastavljen u delove, renoviran, a zatim brodovima preseljen na novu lokaciju.

Kako su potvrdili stručnjaci, radi se o prilično skupom projektu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.