DA LI ZNAŠ KAKVA JE ZEMLJA NA BEŽANIJI? NAVIKAVAJ SE! Direktorka jedne BG škole uputila gnusne pretnje zaposlenoj!
Direktorka jedne BG škole uputila gnusne pretnje zaposlenoj!, Foto: Privatna arhiva

ima li ovo igde?!

DA LI ZNAŠ KAKVA JE ZEMLJA NA BEŽANIJI? NAVIKAVAJ SE! Direktorka jedne BG škole uputila gnusne pretnje zaposlenoj!

Vera Timotijević plaši se susreta sa direktorkom škole OŠ Đuro Strugar Aleksandrom Lončar, zbog pretnji koje joj je uputila

Objavljeno: 16:12h
Milica Božinović

Pojedini zaposleni u Osnovnoj školi "Đuro Strugar", nisu zadovoljni radom direktorke ove škole Aleksandre Lončar.

Njima se pridružuju i roditelji, koji su za Espreso izrazili zabrinutost u vezi ocenjivanja đaka, zbog toga što ova škola nema nastavnika Informatike od 11. decembra prošle godine, te da nastava od tog dana nije održana, a da su ocene zaključene uprkos tome. Više pročitajte OVDE.

Aleksandre Lončar neki zaposleni se i plaše. Naime, našoj redakciji javila se Vera Trajanović, koja je u OŠ Đuro Strugar zaposlena 31 godinu. U razgovoru za Espreso.co.rs ona je istakla da ima strah od Aleksandre Lončar, te da je nakon pretnji koje joj je uputila završila u bolnici.

Vera Trajanović radi u školi kao serverka u kuhinji. Navodi da za 31 godinu nikada nije imala problema sa bilo kojim zaposlenim, dok je Lončar učinila da završi na neuropsihijatriji.

Ona je za Espreso.co.rs ispričala kako je došlo do sukoba sa direktorkom škole, zbog čega joj je pretila i koje su posledice toga.

- Poslednjih nekoliko meseci u više navrata sam bila izložena neprijatnim situacijama u kontaktu sa direktorkom škole. Pretpostavljam da je do takve situacije dovelo moje odbijanje da se na njen zahtev ispišem iz sindikata škole. Aleksandra Lončar je krajem avgusta izvršila pritisak na deo zaposlenih da više ne budu članovi sindikata što je većina i poslušala, pre svega svi zaposleni na određeno vreme, a i deo onih koji su bili uslovljeni zbog nekih okolnosti. Dva puta mi se obratila nasamo sa istim zahtevom i uvek sam odlučno odbijala, a tom prilikom mi je rekla da me ona može zaštiti, a sindikat ne može. Ta njena izjava mi je bila nejasna, jer nisam znala od čega me to štiti direktorka i zašto, naročito što u školi radim 31 godinu i imam 57 godina života, a promenilo se više direktora u tom periodu i niko mi se nije obraćao na taj način - objašnjava Trajanović i dodaje da ju je Lončar na neki način uslovljala, s obzirom da je zaposlena kao serverka, da joj može promeniti radno mesto.

- Krajem oktobra sam bila suočena sa teškim porodičnim problemom. Moj brat je oboleo od teške bolesti i bio je na samrti.Tražila sam slobodan dan da mogu da ga posetim s obzirom da živi u Crnoj Gori, ali direktorka je to odbila. Sledećeg vikenda, odnosno 9.11.2018. godine, krenula sam da obiđem obolelog mlađeg brata. Na žalost, po dolasku u Crnu Goru sačekala me je vest da mi je brat preminuo. Bila sam veoma potrešena i zamolila ćerku, koja je zbog male bebe ostala u Srbiji, da obavesti školu o okolnostima zbog kojih ostajem u Crnoj Gori. Moja ćerka koja živi u Ljigu je obavestila moju koleginicu Gordanu Mijajlović, jer je imala samo njen broj telefona. Koleginica Gordana je tada bila na bolovanju, pa je 12.11.2018. (ponedeljak) obavestila koleginicu Milku Janićijević, koja je po dolasku na posao obavestila direktorku Lončar - kaže naša sagovornica.

Ona dalje navodi da na radnom mestu u tom periodu nije bila od 13.11.2018. do 16.11.2018. godine, odnosno četiri radna dana, i da je smatrala da joj po Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu sleduje pet radnih dana za smrt bliskog člana porodice. Međutim, nije bilo tako.

- Po povratku na radno mesto 19. novembra, pred kraj radnog vremena, direktorka me je pozvala u kancelariju da napišem izjavu o tome da nisam bila na radnom mestu četiri dana. Saopštila mi je da ona nema nikakvih saznanja o mom odsustvu, negirala je da ju je o razlozima odsustva obavestila Milka Janićijević (posedujem pisanu izjavu M. Janićijević), reagovala je veoma ljutito i nije htela da me sasluša. Tražila je od mene da napišem da sam bila odsutna četiri dana, ne navodeći razloge odsustva. Odbila sam da pišem izjavu na taj način, već sam navela okolnosti koje su dovele do takve situacije. Direktorka je ljutito reagovala i izjavila da mi brat nije porodica kao ni njoj njena sestra i da po Statutu nemam pravo na pet dana već na jedan dan odsustva. Odgovorila sam joj da je za mene brat porodica dok sam živa, pa makar i mrtav, a da za njenu sestru ne znam - nastavila je priču.

Vera objašnjava da joj je direktorka tom prilikom rekla da "neće da je vidi da priča sa članovima sindikata" i tražila da izjavu o odsustvu napiše pred njom.

- Plata za novembar mi je umanjena za četiri dana, bez ikakvog obrazloženja, bez ikakvog disciplinskog postupka. Pitala sam blagajnika škole o razlozima zašto mi je umanjena plata, dobila sam odgovor da je "dobila usmeni nalog" direktorke.

Ipak, kaže Vera, sve ovo ne može da se poredi sa onim što je doživela početkom decembra prošle godine.

- Direktorka je tog dana ušla u prostoriju u kojoj radim, tražeći da joj skuvam kafu i tom prilikom me je pitala da li znam kakva je zemlja na Bežaniji. Zaprepašćeno sam je upitala o čemu priča, a ona je ponovila pitanje. Opet sam je upitala da li je to neka pretnja i šta je razlog tome, a ona je samo odgovorila da počnem da se navikavam na zemlju na Bežaniji, okrenula se i otišla. Ostala sam šokirana, osetila sam jak bol u plućima i doživela veliki stres. Odmah sam obavestila sindikat o događaju, pozvala taksi i otišla kod lekara, gde mi je ukazana pomoć. Posle ukazane lekarske pomoći otišla sam u MUP Novi Beograd i obavestila policiju o ovoj pretnji - kaže naša sagovornica.

Dodaje da je zbog velikog stresa koji je doživela stalno pod terapijama.

- Veoma sam zabrinuta i uplašena za život i zdravlje moje porodice i mene. Umrlicu moga brata je direktorki uručila predsednica sindikalne organizacije škole. Ja i ovim putem molim nadležne da reaguju jer se pitam da li čovek sa ovim moralnim osobinama može da rukovodi obrazovnom ustanovom.

Vera je još jednom naglasila da se plaši susreta sa Aleskandrom Lončar, te da strahuje šta će biti kada se vrati na svoje radno mesto.

Vera je protiv Aleksandre Lončar podnela prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja, i istu uputila na sledeće adrese: Gradskom sekretarijatu za obrazovanje, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Forumu beogradskih osnovnih škola, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i načelniku Prosvetne inspekcije. Međutim, reakcija nadleženih je izostala.

Zbog pretnji direktorke Vera je i dalje na bolovanju, a kako je rekla, u strahu je jer ne zna na šta je Aleksandar Lončar spremna.

Do objavljivanja ovog teksta direktorka Aleksandra Lončar nije odgovarala na naše pozive, a izjavu nismo uspeli da dobijemo ni od ministra prosvete Mladena Šarčevića.

BONUS VIDEO: Espreso intervju Biljana Jovanović, sestra Slavča Petrova, mladića koji je 7. januara preminuo od tumora na mozgu, nakon lečenja metodama Miroljuba Petrovića


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.