ĐACI U OVOJ ŠKOLI U BG VEĆ DVA MESECA NEMAJU NASTAVU, NI NASTAVNIKA, ALI SU DOBILI OCENE! Kako je to moguće?
U ovoj BG školi đaci nisu imali informatiku od decembra, Foto: Profimedia, Printscreen google street view

SRBIJA, ZEMLJA ČUDA

ĐACI U OVOJ ŠKOLI U BG VEĆ DVA MESECA NEMAJU NASTAVU, NI NASTAVNIKA, ALI SU DOBILI OCENE! Kako je to moguće?

Roditelji se pitaju kako da deci objasne kako su ocenjeni, a nisu imali nastavu skoro dva meseca?

Objavljeno:
Milica Božinović

Redakciji našeg portala obratilo se nekoliko roditelja čija deca pohađaju nastavu u Osnovnoj školi "Đuro Strugar" na Novom Beogradu, koji su izrazili zabrinutost u vezi ocenjivanja đaka. Naime, oni su istakli da ova škola nema nastavnika Informatike od 11. decembra prošle godine i da nastava od tog dana nije održana, a da su ocene zaključene urpkos tome.

Nastavnik informatike je 11. decembra prestao da radi, te đacima niko nije držao časove što se ovog predmeta tiče. S obzirom da je danas poslednji dan kada se zaključuju ocene, mnogi roditelji nisu znali kako će do toga doći.

Naši sagovornici navode da pojedine razredne starešine nisu znale da đaci nemaju časove informatike, jer su kako kažu, mislili da im časove drži nastavnik tehničkog obrazovanja sve do juče, kada su "pritisli" nastvanika tehničkog da đacima zaključi ocene iz informatike, a on im rekao da to ne sme da uradi i da učenicima nije držao časove iz ovog predmeta.

foto: Giphy

On je rekao da nema rešenje da drži nastavu informatike, pa je zbog toga nije ni držao. Takođe, nije mogao da drži te časove, jer mu se raspored održavanja nastave preklapa sa časovima informatike, osim ponedeljkom jedan čas, jednom odeljenju, a reč je o osam odeljenja od petog do osmog razreda koji imaju po jedan, odnosno dva časa informatike nedeljno.

Roditelji kažu da, prema rečima razrednih starešina, od kako je uveden elektronski dnevnik početkom godine, ne postoji pravilnik o istom, pa postoji sloboda upisa održanih časova. Iako većina nastavnog kadra uredno, dan za danom upisuje časove, informatika nije upisana, jer nije imao ko da je upiše.

Kako navode roditelji, direktorka je juče izjavila razrednim starešinama "da će ocene osvanuti".

Ekipa našeg portala razgovarala je sa direktorkom ove obrazovne ustanove Aleksandrom Lončar, koja je nasuprot roditeljima rekla da nastavnik tehničkog može da zaključuje ocene i da se nastava na predmetu informatika održavala. Međutim, đaci i roditelji tvrde suprotno.

- Nastavnik tehničkog može da zaključi ocene. Predmet se zove tehnike i tehnologije iliti tehničko i informatičko obrazovanje.

Ona je za Espreso.co.rs rekla da će se sve znati nakon nastavnog veća. Taj sastanak je završen, a đacima su iako nisu pohađali nastavu ocene iz informatike zaključene.

Nije jasno kako je do toga došlo, s obzirom da đaci nisu imali nastavu iz ovog predmeta i da je mnogo njih imalo po jednu ili nijednu ocenu dok je za zaključivanje potrebno tri do četiri.

foto: Giphy

Povodom ovog problema, pojedini roditelji iz dva odeljenja petog i jednog odeljenja šestog razreda i to, N. Kovačević, M. Jovanović, J. Nikolić., dostavili su prijavu nadležnima, upućujući ih na malverzacije koje se u školi dešavaju.

U vezi sa svim ovim oni traže odgovore na sledeća pitanja:

Kako su deca ocenjena kad nastava nije održana? Kako će se nadoknaditi propuštena nastava? Kakvu odgovornost će da snosi uprava - koja nije u stanju da obezbedi i kontroliše minumum u sprovođenju nastavnog plana i programa? - koja zakljucuje ocene bez održane nastave?

Roditelji se takođe pitaju, kako da deci objasne kako su ocenjena, a nisu imali nastavu skoro dva meseca?

BONUS VIDEO: Espreso intervju Biljana Jovanović, sestra Slavča Petrova, mladića koji je 7. januara preminuo od tumora na mozgu, nakon lečenja metodama Miroljuba Petrovića


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.