NAGRABUSIĆE KO SUŠI VEŠ NA TERASI: Beograđani, PAPRENE KAZNE vas čekaju i za bacanje otpadaka, lepljenje oglasa...
Nema više sušenja veša na terasi, Foto: Shutterstock

Nova odluka o komunalnom redu

NAGRABUSIĆE KO SUŠI VEŠ NA TERASI: Beograđani, PAPRENE KAZNE vas čekaju i za bacanje otpadaka, lepljenje oglasa...

Gradskim propisima regulisano je i kažnjavanje zbog stvari koje Beograđani često rade a da ne znaju da zbog toga mogu da budu sankcionisani

Objavljeno: 16:59h
  • 309

Beograđani koji ne pokupe lišće iz dvorišta, sa parkinga, površina oko zgrada i sličnih mesta rizikuju kazne od 10.000 do čak 100.000 dinara.

Osećaj šuškanja opalog lišća pod nogama, zlatno-žuta boja koja sanjarima budi maštu pozitivna je strana jeseni. Ipak, osmeh brzo može da nestane kada vidite kolike su kazne ako za nečišćenje površine oko zgrade ili kuće.

Odlukom o komunalnom redu u Beogradu, površine oko zgrada i njihove ograde moraju se držati u urednom stanju, a o tome su dužni da se staraju vlasnici, odnosno korisnici stambenog objekta bilo da se radi o ograđenom ili neograđenom prostoru. Drugim rečima, dužni ste da čistite lišće bilo da je reč o dvorištu, bašti, vrtu, internoj saobraćajnici ili parkiralištu. U suprotnom možete platiti ogromne kazne kada u kontrolu dođe komunalna inspekcija.

Stanari moraju da čiste sve oko zgrade i uređuju
Stanari moraju da čiste sve oko zgrade i uređuju foto: Marina Lopičić, Ilustracija

- Ako se površina oko zgrade ne drži u urednom stanju, predviđena je novčana kazna od 100.000 dinara za pravno lice (Skupština stanara), 50.000 dinara za preduzetnika, dok je za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice predviđena kazna u iznosu od 10.000 dinara – rekli su ranije za “Blic” u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Iz Sekretatijata za inspekcijske poslove navode da je programom JKP “Zelenilo Beograd” u okviru javnih zelenih površina koje su obuhvaćene programom preduzeća predviđeno sakupljanje i odvoz opalog lišća sa travnjaka i čvrstih zastora.

Iako je za održavanje javnih površina zadužena i “Gradska čistoća”, njihova mesta delovanja su ulice, trotoari, trgovi, slobodni prostori između zgrada sa parking prostorima, podzemni prolazi, javna stepeništa i mostovi.

Nema više ni kapanja iz klima uređaja
Nema više ni kapanja iz klima uređaja foto: Kurir

Gradskim propisima regulisano je i kažnjavanje zbog stvari koje Beograđani često rade a da ne znaju da zbog toga mogu da budu sankcionisani. Vreme uključivanja klima-uređaja je za nama, a propisane kazne za kapanje vode iz ovih uređaja na ulicu su od 5.000 dinara za fizičko lice do 50.000 dinara za pravno lice.

Kačenje oglasa na banderama, semaforima, znakovima ili autobuskim stajalištima takođe je kažnjivo gradskom odlukom. Pojedinci koji se ovako oglašavaju rizikuju kazne od 5.000 do 10.000 dinara, preduzetnici od 25.000 do 30.000, a firme od 50.000 do 100.000 dinara.

Odlukom o komunalnom redu zabranjeno je čak i širenje veša na terasi (kazne od 2.500 dinara), kao i bacanje otpadaka ili istresanje mrvica kroz prozor (8.000 dinara).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media