PRVA POSETA PREDSEDNIKA FRANCUSKE SRBIJI POSLE 17 GODINA: Vi ste naš najvažniji partner u regionu i oslonac!
Francuski ambasador ocenio je i da "Srbija ima šanse da se do 2025. pridruži EU, ukoliko bude primenila reforme", Foto: Printscreen/Pink

INTERVJU

PRVA POSETA PREDSEDNIKA FRANCUSKE SRBIJI POSLE 17 GODINA: Vi ste naš najvažniji partner u regionu i oslonac!

Francuski ambasador Mondolini rekao je da je region veoma važan

Objavljeno: 14:22h

Francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je, u vezi sa predstojećom posetom Srbiji predsednika Francuske Emanuela Makrona, da je ona "veoma važna, kako simbolično, tako i na strateškom planu, jer znači da Francuska želi da se vrati i u region, i u Srbiju".

Mondoloni je to kazao u intervjuu današnjem "Blicu" koji podseća da je u pitanju prva poseta nekog francuskog predsednika Srbiji nakon 17 godina.

- Mislimo da je region veoma važan i želimo da bude potpuno integrisan u EU u budućnosti. A mislimo i da je u regionu Srbija najvažniji partner Francuske i njen najvažniji oslonac, između ostalog, i po pitanju kontrole migracija, bezbednosti, ekonomskog razvoja... Radimo na ranom decembru kao datumu, ali je na predsednicima da to objave - poručio je Mondoloni.

Na pitanje lista u vezi sa "najaktuelnijom temom razgraničenja Srbije i Kosova", Mondoloni je kazao da je "stav Francuske veoma jasan i izrečen je na najvišem nivou, od predsednika Republike".

- Na obema stranama je da zajednički nađu rešenje koje će biti definitivno i održivo i koje će doprineti jačanju stabilnosti regiona. Nema crvene linije, nema tabua - rekao je francuski ambasador.

On je kao "stvaran problem" okarakterisao odbijanje vlasti kosovskih Albanaca da primene Briselski sporazum u delu koji se tiče Zajednice srpskih opština (ZSO).

- Stavili smo jasno do znanja da je primena sporazuma potpisanog pre pet godina veoma važna. Obe strane su donele neke odluke i preuzele obaveze. Pozvali mo prištinske vlasti da ispune obećanja i omoguće ZSO. Naravno, kao i svuda i u svemu "đavo se krije u detaljima" - zato je dijalog bitan, da bi se rešila sva nerešena pitanja. Nadamo se da je moguće ostvariti napredak u nadolazećim mesecima - naveo je Mondoloni.

Upitan "da li postoji krajnji rok za dogovor" Beograda i Prištine, francuski ambasador u Srbiji odgovorio je da "misli da ne postoji".

- Svesni smo da je u pitanju vrlo teško i osetljivo pitanje. Za nas je ohrabrujuće što poslednjih mesec dana po prvi put govorimo o svim opcijama. Jasno je da govorimo o definitivnom procesu koji može da dovede do konačne normalizacije odnosa. Zato želimo da te velike mogućnosti budu iskorišćene i mislimo da obe strane moraju da rade mnogo na tome. "Krajnji rok" ne postoji, ali mislimo da ne treba gubiti ni vreme ni prilike - rekao je Mondoloni.

Francuski ambasador ocenio je i da "Srbija ima šanse da se do 2025. pridruži EU, ukoliko bude primenila reforme".

Bonus video:

KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.