PLAVA DVORANA OTVARA VRATA 3. SEPTEMBRA: Konstrakta najavila veliki koncert, evo ko će još nastupiti u čuvenoj sali
Konferencija povodom otvaranja Plave dvorane u Sava centru, Foto: Espreso, Printscreen/savacentar.rs

sava centar

PLAVA DVORANA OTVARA VRATA 3. SEPTEMBRA: Konstrakta najavila veliki koncert, evo ko će još nastupiti u čuvenoj sali

Plava dvorana Sava centra zvanično će otvoriti svoja vrata 3. septembra, a to ujedno biti i trenutak završetka kompletne rekonstrukcije

Objavljeno:
Marina Letić

Danas je u Sava centru održana konferencija za medije povodom otvaranja Plave dvorane koja je poznata po veličanstvenim koncertima i projekcijama.

Plava dvorana prepoznata je i kao jedna od sala sa najboljom akustikom u ovom delu Evrope, a kako je najavljeno, ponovo će biti otvorena za događaje 3. septembra.

Plava dvorana
Plava dvorana foto: Printscreen/savacentar.rs

Otvaranjem ove dvorane, Beograd i Srbija dobijaju mesto okupljanja najznačajnijih kulturnih događaja i velikih svetskih međunarodnih kongresa.

- Ovo je važan datum za nas zato što predstavlja završetak kompletne rekonstrukcije Sava centra tokom koje je kompanija Delta holding investirala ukupno 120 miliona evra. Investicija u Sava centar predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u istoriji naše kompanije i grada. Ponosno možemo da istaknemo da je rezultat ove investicije moderan, savremen objekat, energetski efikasan i održiv. Sava centar predstavlja ne samo ekonomski pokretač razvoja za našu destinaciju, već predstavlja i početak jednog velikog investicionog ciklusa koji je važan za razvoj naše destinacije, a u susret velikog događaja EXPO 2027 koji se očekuje upravo u Beogradu. Otvaranjem Plave dvorane, Beograd i Srbija ponovo dobijaju mesto ukupljanja najzančajnijih kulturnih događaja, kao što su koncerti, predstave i mjuzikli, filmske projekcije, različiti festivali, ali dobijamo i priliku da Beograd ponovo bude domaćin velikih svetskih međunarodnih kongresa i biznis događaja koji broje više hiljada posetilaca, istakla je Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra.

Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra
Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centrafoto: Espreso

Milinčić je istakla da će Plava dvorana imati uređen kapacitet sa ukupno 4.050 mesta.

- Plava dvorana će imati tehniku poslednje generacije, raspolagaće unapređenom akustikom, a posedovaće i najveće filmsko 3D platno u ovom delu Evrope. Plava dvorana je u potpunosti očuvala svoj kolorit, ali i strukturu. Ono što je novina u Pavloj dvorani jesu VIP lože sa 110 mesta, koje će biti formirane na mesto nekadašnjih prevodilačkih kabina, ali i dodatnih pet redova koji će biti fleksibilni i koji će značajno doprineti uvećanje kapaciteta, navela je generalna direktorka Sava centra i najavila da se nakon 17 godina u Beograd vraća Kraljevska filharmonija iz Londona, kao i druga značajna imena iz sveta muzike koja će nastupati u Plavoj dvorani:

- Dolazi nam svetska muzička zvezda Jasmin Levi koja će nastupati sa Simfonijskim orkestrom RTS-a. U Beograd se takođe vraća i kraljica fado muzike Mariza. Očekuju nas koncerti i domaćih muzičkih velikana. Najavljene su i svetske turneje sastava kao što su STOMP, mjuzikl Mali princ, zatim mađioničari. Očekuje nas i prva filmska premijera, u pitanje na je domaći film pod nazivom "Megdan", otkrila je Kristina Milinčić i dodala da su u toku pregovori sa brojnim muzičkim sastavima.

Konferencija povodom otvaranja Plave dvorane u Sava centru
Konferencija povodom otvaranja Plave dvorane u Sava centrufoto: Espreso

Kalendar događaja u Plavoj dvorani možete pronaći na sajtu.

Generalna direktorka napomenula je da će se u Sava centar ponovo vratiti najznačajniji festivali kao što su Fest i Bemus.

Plava sala ponovo će biti mesto kulturnih događaja

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić na konferenciji je istakla da je Sava centar oduvek bio središte kulturnih dešavanja.

- Otvaranje obnovljenog Sava centra veoma je važno za kulturni život celog grada. Taj izuzetni arhitektonski spomenik kulture je ono što bi na našoj strani zaštite kulture grada. Sava centar je oduvek bio središte kulturnih i umetničkih dešavanja i radujemo se da ćemo nastaviti tu tradiciju, ovoga puta pod okriljem kompanije Delta holding, navela je Nataša Mihailović Vacić.

Foaje ispred Plave dvorane
Foaje ispred Plave dvoranefoto: Sava centar

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije istakla je da je ponovno puštanje u rad Sava centra i Plave sale izuzetno značajno za turizam naše zemlje.

- Prošla godina je bila rekordna godina za srpski turizam, a ove godine se taj pozitivan trend nastavlja. Verujemo da će 2024. godina biti još uspešnija upravo zbog velikog broja događaja koji će se organizovati u Sava centru. Ovo je glavni činilac koji će nas vratiti na svetsku i evropsku mapu poslovnih događaja, a u prilog tome koliko je značajno govori i činjenica da jedan posetilac potroši između 300 i 350 evra dnevno tokom boravka na destinaciji za vreme neke konferencije. Ako uzmemo da u proseku konferencija traje tri dana, to znači da 1.000 delegata potroši oko milion evra na destinaciji za vreme jednog kongresa, napomenula je direktorka Turističke organizacije Srbije i dodala da je manifestacioni turizam takođe značajan za privredu naše zemlje.

Konferencija povodom otvaranja Plave dvorane u Sava centru
Konferencija povodom otvaranja Plave dvorane u Sava centrufoto: Espreso

Konstrakta i Zemlja gruva nastupiće u Plavoj dvorani 19. septembra

Ana Đurić Konstrakta najavila je veliki beogradski koncert koji će se održati nekoliko dana nakon zvaničnog otvaranja Plave dvorane, 19. septembra.

Istakla je da sada konačno ima mesto sa pravim kapacitetom i da su ona i Zemlja gruva oduvek želeli da naprave veliki koncert u prestonici.

- Čast mi je da to bude jedan od prvih koncerta u Plavoj dvorani sa kojom sa emotivno vezana. Planovi za koncert su počeli da se razvijaju, volela bih i da vidim salu, da osetim prostor, ali pre svega moram da se oslobodim pritiska koji sam sebi nabila pred beogradski koncert u Sava centru, navela je Konstrakta i dodala da se raduje koncertu, kao i tome što je projekat rekonstrukcije sproveden sa poštovanjem prema nasleđu:

Ana Đurić Konstrakta
Ana Đurić Konstraktafoto: Sava centar

– Ja sam sa Novog Beograda i emotivno sam vezana za Sava centar, ne samo za događaje koji su bili u plavoj dvorani i koncerte koje sam pohađala. Tu je bio FEST, tu sam kupila haljinu za maturu i često sam provodila vreme ovde posle škole.

1 / 9 Foto: Espreso

Sava Centar predstavlja jedinstven objekat u Srbiji i jedan je od najvećih kongresnih, kulturnih i poslovnih centara u ovom delu Evrope.

Zbog svoje arhitektonske vrednosti proglašen je spomenikom kulture, a ceo kompleks čine tri međusobno povezane zgrade izgrađene u periodu od 1977. do 1979. godine.

Bonus video:

01:12

Immersive sala Sava centar

(Espreso/ Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.