OVE GODINE UMESTO BESPLATNIH UDŽBENIKA STIŽE NOVČANA POMOĆ: Roditelji, evo kako možete potrošiti 20.000 dinara!
Foto: Beta Milan Obradović, epa-sascha-steinbach, Beta

predlozi

OVE GODINE UMESTO BESPLATNIH UDŽBENIKA STIŽE NOVČANA POMOĆ: Roditelji, evo kako možete potrošiti 20.000 dinara!

Predlog kako roditelji školaraca mogu iskoristiti 20.000 dinara koje stižu u septembru

Objavljeno:

Ove godine grad Beograd odlučio je da roditeljima školaraca umesto besplatnih kompleta udžbenika dodeli finansijsku pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Ovom odlukom se daje prilika da se udžbenici razmene ili naslede, a novac iskoristi za druge potrebe.

Iznos od 20.000 dinara dodeljuje se po detetu svakoj porodici koja ima osnovca ili srednjoškolca.

Kako je najavio predsednik privremenog organa Grada Beograda, Aleksandar Šapić, novac će roditelji dobiti u septembru - najtežem mesecu po porodični budžet, a prijave kreću već od ponedeljka, 22. aprila, u svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu i trajaće do kraja leta. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se prijavljivali za pomoć koju je država davala - daće svoje podatke i brojeve računa na koje će novac tokom septembra biti uplaćen.

Novac
Novacfoto: Profimedia

S obzirom na to da ovaj pristup pruža roditeljima veću fleksibilnost u potrošnji novca, ali i postavlja pitanje kako najefikasnije iskoristiti ovu sumu.

Sredstva se svakako mogu iskoristiti i za kupovinu kompleta udžbenika, ali ako deca već imaju mogućnost da udžbenike naslede, evo nekoliko predloga za roditelje kako mogu da investiraju ove sredstava:

Školski materijal

20.000 dinara može biti i više nego dovoljno za nabavku svih potrebnih radnih sveski, pribora i ostalog školskog materijala za školsku godinu. Iako cene školskog pribora rastu zbog inflacije, postoje knjižare i prodavnice gde se školski pribor može nabaviti po i te kako razumnim cenama, te roditelji ovom sumom mogu obezbediti i više od jednog školarca.

Ranac
Ranacfoto: Profimedia

Laptop ili Tablet

U eri digitalizacije, mnogi školarci zahtevaju pristup računaru ili tabletu. Ova suma može biti iskorišćena za nabavku odgovarajućeg uređaja koji će pomoći u online nastavi i istraživačkim zadacima. Suma bi bila dovoljna za nabavku polovnog prenosnog računara, a uz dopunu budžeta, može se nabaviti i nov lap-top. I tableti za osnovne potrebe se mogu nabaviti po ceni do 20.000 dinara.

Sportska oprema

Za fizičko vaspitanje ili druge sportske aktivnosti, novac može biti iskorišćen za kupovinu sportske opreme poput patika, trenerki, lopti ili rekvizita. Osim osnovne opreme, roditelji mogu razmotriti investiranje u kvalitetnije opreme koje će trajati duže, posebno ako dete aktivno učestvuje u sportskim aktivnostima ili ima posebne sportske interese. Takođe, deo novca može biti usmeren na plaćanje članarina u sportskim klubovima.

Muzički Instrumenti

Za one koji imaju interesovanje za muziku, sada je prilika da se investira u muzički instrument. Kupovina instrumenta može biti odlična investicija koja će podstaći kreativnost i razviti muzičke veptine deteta. Uz to, novac može biti iskorišćen i za plaćanje privatnih časova muzičkog.

Kulturne i obrazovne aktivnosti

Investiranje u kulturne i obrazovne aktivnosti poput karata za pozorišne predstave, muzeje ili obrazovne radionice može obogatiti detetovo obrazovanje i kulturni život. Takođe, deo sredstava može biti usmeren na kupovinu knjiga, časopisa ili članarine u bibliotekama.

Deca
Decafoto: Profimedia

Kursevi i dodatne aktivnosti

Finansijska podrška može biti usmerena i na dodatne kurseve kao što su jezici, informatika ili umetnost, pružajući školarcima priliku za dodatno obrazovanje i razvoj veština. Kursevi stranih jezika mogu pomoći detetu da razvije komunikacijske veptine i otvori mu vrata za buduće prilke za putovanja ili studije. Posledniih godina popularni su i kursevi iz oblasti informatike koji mogu pružiti detetu osnovna znanja o programiranju, grafičkom dizajnu ili digitalnoj umetnosti.

Ovaj finansijski doprinos grada Beograda pruža roditeljima mogućnost da prilagode potrošnju svojim potrebama i prioritetima, podržavajući tako obrazovanje svoje dece na najbolji mogući način.

Bonus video:

01:19

IZ VIŠNJIČKE BANJE DO NOVOG BEOGRADA TUNELOM ZA 15 MINUTA! Aleksandar Šapić najavio najveći saobraćajni projekat u Beogradu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.