ČAK 10 FAKULTETA POVEĆAVA ŠKOLARINU OVE GODINE: Oglasili se i dekani Univerziteta u Beogradu
Fakultet, Foto: Demir Dervišagić

obrazovanje u srbiji

ČAK 10 FAKULTETA POVEĆAVA ŠKOLARINU OVE GODINE: Oglasili se i dekani Univerziteta u Beogradu

Kvalitet obrazovanja na fakultetima je i dalje upitan, ali školarine rastu, prema navodima čak 10 visokoškolskih ustanova diglo je "cenu"

Objavljeno:

Predložene kvote za upis budućih brucoša na Univerzitetu u Beogradu slične su prošlogodišnjim, a deset fakulteta najavljuje veće školarine od 3.000 do 20.000 dinara. Istovremeno, profesori našeg najstarijeg i najvećeg univerziteta još jednom ukazuju na finansijske probleme sa kojima se suočavaju, pa apeluju na nadležne da pronađu rešenje.

U narednoj akademskoj godini na osnovnim, master i doktorskim studijama na beogradskom univerzitetu biće mesta za 27.708 akademaca. Osnovne studije moći će da upišu 15.203 brucoša. Gotovo dve trećine školovaće se o trošku države.

"Naravno, ovo su samo prve brojke. Ukoliko neki fakultet akredituje studijski program do trenutka raspisivanja konkursa on će kroz Senat biti procesuiran i ići će se na proširenje konkursa", kaže prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu za RTS.

Fakultet
Fakultetfoto: Marina Lopičić

Na biologiji će uslovi upisa biti identični prošlogodišnjim.

"Biološki fakultet nije menjao kvote, to je već unazad desetak godina. Što se tiče školarina Biološki fakultet je pre dve i po godine promenio školarine. Trenutno je za osnovne studije 90.000 dinara i dalje", navodi prof. Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Osim većeg broja studenata, FON najavljuje i nove cene. Prateći rast cena još devet fakulteta povećava školarine.

"S obzirom na porast stalnih troškova, s obzirom na inflaciju, a imajući u vidu platežnu moć roditelja, za nekih 7,6 posto je predloženo povećanje cene školarine", ističe prof. Milan Martić, dekan FON-a.

FON
FONfoto: Printscreen/Youtube/Fakultet Organizacionih Nauka FON

Dugogodišnje nerazumevanje finansiranja visokog obrazovanja, kažu profesori, dovelo je do još jednog apela upućenog nadležnim organima. Tiču se rešenja pitanja materijalnih troškova i cene rada.

"Mi na to ukazujemo već više od godinu dana, imali smo brojne sastanke sa predstavnicima Vlade, ministarstvima, formirana je čak i jedna radna grupa koja bi trebalo da pripremi novi predlog Zakona o finansiranju visokog obrazovanja", ukazuje prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

Profesori će na majskoj sednici Senata analizirati šta je urađeno i na osnovu toga doneti odluku o narednim postupcima.

Bonus video:

01:23

NIŠ: NAJSTARIJA STUDENTKINJA UPISALA TREĆI FAKULTET

(Espreso/ Telegraf/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.