KULTURA, SPORT I EDUKACIJA - SVE OVO NUDI JEDAN PARK: Zelena oaza na Starom gradu jedinstvena u svetu!
Linijski park, Foto: Promo

ozelenjavanje

KULTURA, SPORT I EDUKACIJA - SVE OVO NUDI JEDAN PARK: Zelena oaza na Starom gradu jedinstvena u svetu!

Ovaj projekat, značajan kako za Stari grad, tako i za Grad Beograd, doprineće smanjenju zagađenja

Objavljeno:

Jedan od niza projekata Grada Beograda koji će srpskoj prestonici dati jedinstven pečat jeste „Linijski park" - reč je o funkcionalno uređenom skupu zelenih površina koje su u skladu sa ekološkim trendovima očuvanja životne sredine i podizanja kvaliteta života građana.

„Linijski park" jedan je od niza projekata koji Beograd i Opštinu Stari grad čine jedinstvenim u svetu, daju mu lice pave mеtropole i služi kao primer gradovima u Srbiji kakorečno priobalje može da se uredi, da se obala i centar povežu, podigne standard života građana i privuku turisti.

Ovaj projekat, značajan kako za Stari grad, tako i za Grad Beograd, doprineće smanjenju zagađenja, i pored Ade Ciganlije, predstavljati novu zelenu oazu svih građana, ali i novu kulturnu i edukativnu koordinatu na mapi grada.

Linijski park
Linijski parkfoto: Promo

Ozelenjavanje linijskog poteza oko železničke pruge na Dorćolu, od Beton hale do Pančevačkog mosta, u dužini od 4.600 metara deo je projekta koji pored zelenih površina uključuje i brojne kulturne i edukativne sadržaje.

U okviru „Linijskog parka" biće izgrađene pešačke i biciklističke staze, platoi za izložbe, festivale, klizanje, dečja igrališta, sportski tereni na otvorenom, trim-staze, skejt park, kafići, restorani, umetnički paviljoni, edukativni centri. Jedna od najznačajnijih institucija kulture,Fakultet muzičkih umetnosti, takođe će se nalaziti u okviru „Linijskog parka".

1 / 4 Foto: Promo

U izgradnju parka uključen je i Zavod za zaštitu spomenika s obzirom na to da ovde nije reč samo o kreiranju velike zelene oaze, već i o jednom novom otkrivanju istorijskog lica grada, s obzirom na to površina obuhvata i pojas kompleksa Beogradske tvrđave u Donjem gradu. Radovi su otkrili neke delove tvrđave koji su bili zatrpani, zbog čega će šetnja ovim parkom biti šetnja kroz istoriju.

Tako će, na primer, u okviru devete celine „Linijskog parka" koja se proseže između zapuštene Dunav stanice i Poenkarove zgrada ovog objekta biti zadržana i rekonstruisana da bi u budućnosti imala namenu muzeja železnice.

Bonus video:

00:17

Beograd za sve ljubitelje prirode usred grada Upoznajte najlepšu zelenu oazu u centru prestonice

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.