Pre i posle rekonstrukcije – kako će izgledati obnovljeni Sava Centar
Sava Centar, Foto: Promo

novi izgled sava centra

Pre i posle rekonstrukcije – kako će izgledati obnovljeni Sava Centar

Svi koji su se pribojavali kako će Sava Centar izgledati posle rekonstrukcije imaju razloga da budu zadovoljni jer je jedan od simbola Beograda zadržao svoju prepoznatljivost u kombinaciji sa novim elementima koji ne narušavaju njegovu autentičnost

Objavljeno: 14:26h

Posle dve godine temeljne rekonstrukcije, Sava Centar, najveći kongresni, kulturni i poslovni centar u Srbiji i ovom delu Evrope, biće otvoren početkom novembra. Novi vlasnik, Delta Real Estate, obavezao se da očuva njegovu autentičnost, imajući u vidu status spomenika kulture, kao i da modernizuje objekat kako bi mogao da bude domaćin najzahtevnijih događaja. U ove investitor se obavezao da će uložiti više od 50 miliona evra, ali je posle svih radova ukupna investicija je veća od 111 miliona evra. Rezultat je moderan, multifunkcionalan, fleksibilan, energetski efikasan i održiv objekat koji će biti ponos Beograda i Srbije.

Sanacija prepoznatljive kose staklene fasade izvršena je prema originalnom projektu poznatog arhitekte Stojana Maksimovića tako da je spoljašni izgled Sava Centar isti kao pre rekonstrukcije. Nova stakla gotovo su identične boje kao stara, ali su troslojna i pružaju vrhunsku termoizolaciju, što znači da će zimi stakleni omotač zadržati toplotu, a leti će sunčevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature unutar samog objekta.

Iako spoljni izgled Sava Centra ostaje nepromenjen, unutrašnjost je uz očuvanje prepoznatljivih elemenata enterijera modernizovana i transformisana kako bi se prilagodila novim standardima i potrebama.

Sava centar
foto: Promo
Sava centar
foto: Promo

Na samom ulazu, iz ulice Milentija Popovića, posetioca će sačekati prepoznatljivi veliki hol, tehnografska mapa sveta na zidu, dugački i široki prolazi, „lebdeći“ galerijski prostor. Smena sivih betonskih i zelenih površina ostaju ključni akcenat enterijera. Vodilo se računa da unutrašnjost ima što više dnevne svetlosti, dok nova rasveta predstavlja omaž originalnim rešenjima.

Sava centar
foto: Promo
Sava centar
foto: Promo

Kongresni deo je znatno unapređen, povećan je broj konferencijskih sala na 45 u odnosu na nekadašnjih 16, dok je izložbeni prostor raspoređen na više od 8.000 kvadrata. Poznata Kongresna dvorana zadržala je izgled sa orginalnim kaskadnim rešenjem, velikim tapiserijama na zidovima, ali je povećan broj sedećih mesta i tehnički je u potpunosti modernizovana. Umetnička dela koja nisu mogla da budu izmeštena tokom obnove uz pomoć stručnjaka Muzeja grada Beograda zaštićena su od građevinskih radova (radi se o impozantnim tapiserijama Nadžede Bulajić i Mirjane Morače) dok su ostala, izmeštena dela, vraćena da krase enterijer tako da će Sava Centar ostati otvorena galerija savremene umetnosti.

Sava centar
foto: Promo
Sava centar
foto: Promo

Prepoznatljiva plafonska cev, narandžasti hidranti, ograde koje kombinuju metal i staklo i dalje dominiraju u dugačkom holu. Investitori su se potrudili čak da određeni deo nameštaja, nakon reparacije, ostane sastavni deo enterijera.

Sava centar
foto: Promo
Sava centar
foto: Promo

Posebnost Sava Centra biće prostor za svako godišnje doba, odnosno zimska bašta (smeštena između kongresnog i kulturnog dela objekta) sa više od 1.000 metara kvadratnih, prirodno osvetljena i obogaćena pravim zelenim zidom od odgovarajućeg rastinja koja će sigurno uticati da boravak posetilaca Sava Centra bude prijatniji.

Pored različitog rastinja u zimskoj bašti i enterijeru odabrane su biljke koje zahtevaju manje količine vode za održavanje, bolje podnosi sušne periode, čiste vazduh, a oko Sava Centra predviđena je zelena oaza sa zasadima viskokog drveća na preko 18 hiljada kvadratnih metara.

Svi koji su se pribojavali kako će Sava Centar izgledati posle rekonstrukcije imaju razloga da budu zadovoljni jer je jedan od simbola Beograda zadržao svoju prepoznatljivost u kombinaciji sa novim elementima koji ne narušavaju njegovu autentičnost.

(Espreso / Promo)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.