PEŠACI SU SADA PRIORITET! Jedna od centralnih gradskih ulica u Beogradu osvanuće u novom ruhu!
Beograd / ilustracija, Foto: Nikola Spasic

divna vest!

PEŠACI SU SADA PRIORITET! Jedna od centralnih gradskih ulica u Beogradu osvanuće u novom ruhu!

Cilj uređenja ovog dela ulice je ostvarivanje veće površine za kretanje i odmor pešaka, umirenje kolskog saobraćaja, uz uvođenje biciklističke staze i zadržavanje parkiranja

Objavljeno:

Tokom 2020. godine grad Beograd je ušao jedan veoma zahtevan ali po svemu zanimljiv urbanistički projekat. Plan je bio da se ukupno osam neuređenih prostora na centralnim gradskim opštinama ulepša. Ove otvorene lokacije trebalo je pretvoriti u manje trgove, odnosno pjacete. Cilj je da uglovi ulica na Vračaru, Starom gradu i na Paliluli dobiju lepše lice, a sugrađani nova mesta za predah.

Inače, rekonstrukcija dela ulice Strahinjića bana najavljena je 2018. I radovi su krenuli da bi se ta faza rekonstrukcije završila u februaru naredne godine. A onda je grad Beograd došao na još jednu ideju - izgradnja takozvanog Crvenog trga. Pozicija i više nego savršena - na uglu ulica Tadeuša Košćuška i Strahinjića bana. Tada je saopšteno da će on prema planu biti popločan crvenom opekom i dobiće vajarsko delo kao ukras.

Urbanistički projekat je uradilo preduzeće „Slavija Proking“, dok je investitor Grad Beograd. Deo ulice koji se rekonstruiše sa jedne strane ima priključak na ulicu Pjarona de Mondezira, a sa druge strane na ulicu Rige od Fere. U tom delu Strahinjića Bana je predviđena rekonstrukcija kolovoza, uvođenje biciklističke staze, kao i rekonstrukcija parking mesta. Idejno rešenje predviđa i da se napravi pjaceta uz raskrsnicu sa ulicom Pjarona de Mondezira.

Cilj uređenja ovog dela ulice je ostvarivanje veće površine za kretanje i odmor pešaka, umirenje kolskog saobraćaja, uz uvođenje biciklističke staze i zadržavanje parkiranja.

S obzirom na to da je Ulica Strahinjića Bana poznata i po velikom broju stabala, najavljena rekonstrukcija ne bi trebalo da utiče na seču postojećih. Osim toga, nadležni u projektu navode da će biti posađeno još šest novih stabala na mestima gde nedostaju u drvoredu.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.