EVO KAKO JE NASTAO PIONIRSKI PARK: Mesto krije ZANIMLJIVU ISTORIJU, a danas se svi BEOGRAĐANI ovde SASTAJU
Pionirski park, Foto: Printscreen YouTube/Buzzinko

zanimljivosti

EVO KAKO JE NASTAO PIONIRSKI PARK: Mesto krije ZANIMLJIVU ISTORIJU, a danas se svi BEOGRAĐANI ovde SASTAJU

Današnji Pionirski park, a nekadašnja Dvorska bašta, čini zaštićenu okolinu nepokretnih kulturnih dobara

Objavljeno:

Pionirski park je jedan od centralnih beogradskih parkova, smešten između Bulevara kralja Aleksandra i Ulica kralja Milana, kneza Miloša i Dragoslava Jovanovića. Prostire se na površini od 3ha 60a 13m².

Današnji Pionirski park, a nekadašnja Dvorska bašta, čini zaštićenu okolinu nepokretnih kulturnih dobara: zgrade Starog dvora - danas zgrada Skupštine grada Beograd i Novog dvora - danas sedište predsednika Republike Srbije. Kada je 1842. godine na presto stupio Aleksandar Karađorđević, nije imao svoj dvor jer su svi dotadašnji konaci bili svojina Obrenovića.

Skupština grada
foto: Nebojša Mandić

Zato je država, za potrebe formiranja rezidencije novog kneza Srbije Aleksandra Karađorđevića, kupila kuću sa baštom na Terazijama, koju je sazidao Stojan Simić, na močvarnom terenu koji je poravnat i nasut. U toj zgradi je bio stari dvor, koji je posle ubistva kralja Aleksandra Obrenovića porušen.

Kada je Srbija proglašena kraljevinom, 1882. godine, sagrađena je nova zgrada dvora, dvor kralja Milana (današnji Stari dvor).

Planirano je da se na prostoru Dvorske bašte napravi novi dvor, ali kralj Aleksandar je odustao od toga - dvor je napravljen na Dedinju a Novi dvor je ustupljen muzeju. Zatim se razmišljalo o uređenju tog prostora, npr. da se između ul. Kralja Milana i Aleksandrove naprave trgovi Ujedinjenja i Viteškog kralja, sa obeliskom odn. spomenikom.

Posle Drugog svetskog rata, 1945. godine uklonjen je visoki kameni zid koji je zatvarao dvorsku baštu i tako je postala jedinstveni zeleni gradski prostor nazvan Pionirski park, po česmi posvećenoj pionirima koja je izgrađena 1952. godine.

Tako je ostvaren urbanističko-arhitektonski sklop istaknute estetske i ambijentalne vrednosti, koji se održao do danas, sa Pionirskim parkom kao jednim od prvih parkova Beograda, koji je očigledan primer uticaja tadašnje razvijene Evrope koji su dopirali u Srbiju.

Andrićev venac
foto: Dado Đilas

Godine 1989. u Parku je podignut spomenik Nadeždi Petrović, rad vajarke Angeline Gatalice. Spomenik je poklon grada Aranđelovca.

Intervencije u parku u 21. veku

U okviru parka izgrađena je podzemna garaža na tri nivoa, koja je otpočela sa radom 1. aprila 2005. godine. Garaža ima 467 parking mesta, sa jednim izdvojenim mestom za invalide i dva porodična i parking mesta za trudnice. Ulaz je iz ulice Dragoslava Jovanovića.

Andrićev venac

U čast velikana jugoslovenske književnosti i nobelovca Ive Andrića, prostor između Pionirskog parka i Ulice kralja Milana, na kome se nalazi zgrada Novog dvora, danas nosi naziv Andrićev venac. Ulica koja se nekada zvala Dvorsko sokače[9] preuređena je u šetalište na kome se nalazi spomenik Ivi Andriću.

(Espreso/Wikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.