DIVLJA ZVERKA USNIMLJENA U MIRIJEVU: Svi u čudu, nikom nije jasno ODAKLE TU?! (VIDEO)
Jazavac u Mirijevu, Foto: Printscreen/Instagram/moj_beo_grad_

nesvakidašnja situacija

DIVLJA ZVERKA USNIMLJENA U MIRIJEVU: Svi u čudu, nikom nije jasno ODAKLE TU?! (VIDEO)

. Mogu biti prenosioci besnila i veruje se da su i prenosioci goveđe tuberkuloze

Objavljeno:

Jedna građanka iz Mirijeva snimila je životinju koja se retko viđa u urbanim sredinama, a može biti i veoma opasna po ljude i agresivna ukoliko se oseti ugroženom.

U pitanju je jazavac, a isti se slobodno šetao dvorištem u potrazi za hranom, dok u jednom momentu pretrčava ulicu i nastavlja da traga na drugom mestu.

Video snimak je objavljen na Istagram stranici moj_beo_grad_ uz opis: "Upravo sam videla u Mirijevu da šeta jazavac" uz emodži iščuđavanja odakle ova opasna divlja zverka u urbanoj sredini.

Noćna životinja, ima odlično čulo mirisa

Jazavac ili evropski jazavac pripada porodici kuna. Živi u odajama ispod zemlje koje sam kopa. Težak je do 25 kg, a dužina mu se kreće od 90 do 110 cm.

Jazavac je pretežno noćna životinja, ima slabo razvijen vid, malo bolje razvijen sluh i odlično razvijeno čulo mirisa. Obično živi u skupu od po nekoliko jedinki i na svojoj teritoriji ima nekoliko jazbina u kojima boravi.

Jazavac ide polako i tromo, a njegov hod daje utisak trapavosti i premora. Čak ni prilikom trčanja se ne kreće brzo. Ispušta roktave zvuke koji podsećaju na svinjske. Jazavac je svaštojed i insektojed, pa se prvenstveno hrani glistama, ali i insektima, malim sisarima, gmizavcima, vodozemcima, jajima, mladim ptićima, korenjem, lešnicima, voćem i ostalim jestivim biljkama, zavisno od godišnjeg doba. U proleće i preko leta hrani se korenjem, naročito brezovim, a kasnije gljivama, žirom i bokvicama.

Jazavci žive do 15 godina u divljini. Mogu biti prenosioci besnila i veruje se da su i prenosioci goveđe tuberkuloze.

00:05

Jazavac trči centrom Zemuna

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.