KO SU PUTNICI KOJI IDU "NIGDE"? Za OVU lokaciju u Beogradu verovatno niste NIKADA ČULI! (VIDEO)
Preka kaldrma, Foto: Printscreen/youtube/ GSP Beograd

kružni tok, parking i – ništa više

KO SU PUTNICI KOJI IDU "NIGDE"? Za OVU lokaciju u Beogradu verovatno niste NIKADA ČULI! (VIDEO)

Zašto je ovo mesto tako važno, iako tu nema baš ničega, osim njiva. Ko su putnici koji idu “nigde”?

Objavljeno:

Jedan kružni tok, parking i – ništa više.

U stvari, od 2018. godine na ovoj rakrsnici nalazi se i najveći krst na otvorenom u Beogradu, ali i u Sremu.

To je, jednostavno, i doslovce kraj Beograda, lokacija poznata kao – Preka kaldrma. Ime poznato svima koji žive u Surčinu i Pećincima, a ipak, za najveći broj Beograđana, potpuna nepoznanica.

Doduše, stanari Bloka 45 i Ledina katkad uđu u GSP autobus na liniji 604 na čijem displeju piše upravo: “Preka kaldrma“.

Zašto je ovo mesto tako važno, iako tu nema baš ničega, osim njiva. Ko su putnici koji idu “nigde”? Iako je okružena samo njivama, to je važna raskrsnica puteva i tu se Beograd povezuje sa pećinačkim selima.

Mnogi meštani svojim kolima dolaze do ove tačke, tu se parkiraju i nastavljaju vožnju autobusom do grada – otuda i putnika za “nigde“!

Pećinci
Pećincifoto: Printscreen/youtube/ GSP Beograd

Da baš ne bi sve bilo pusto i prazno, 2018. godine opštine Surčin i Pećinci podigle su gigantsko obeležje u formatu krsta. Na njemu je predstavljen i Isus Hrist i napisano “Ovim pobeđuj“.

Na teritoriji Pećinaca nalazi se, inače, veliki broj crkava iz 18. veka, pa je podizanje ovog obeležja, osim što je sam kružni tok učinilo vidljivim izdaleka, istovremeno i svojevrsni znak verskog identiteta stanovništva ovog dela Srema.

Podaci o Prekoj kaldrmi vezuju se uglavnom samo za saobraćaj i jedini značaj ovoga mesta je raskrsnica, a ime je verovatno poteklo od “popreke” kaldrme.

Jer, sa ove tačke putevi vode ka Ašanji, Kupinovu i Obedskoj bari (levo), ka Karlovčiću i Sremskim Mihaljevcima (pravo) i ka Deču i Pimanovcima (desno).

Moglo bi se reći da su sva ova mesta daleka predgrađa Beograda u kojima žive mnogi koji svakodnevno u prestonicu putuju na posao i u školu.

Najpoznatije je, svakako, Kupinovo, selo nedaleko od obale Save skelom povezano sa obrenovačkim selom Skela. Obližnja Obedska bara jedno je od naših najpoznatijih močvarnih staništa.

A, u čvorištu puteva koji do tamo vode od centra Beograda, stoji – Preka kaldrma. Lokacija za koju, priznaćete, najverovatnije još niste čuli.

Pogledajte kako se odvija saobraćaj na kritičnom kružnom toku u Nišu:

00:13

KRITIČNI KRUŽNI TOK U NIŠU: Ovo je mesto gde je poginuo Srba i gde su saobraćajne nesreće česte

(Espreso / Kaldrma)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.